Ioana Maria Vlas, audiată în dosarul FNA

Publicat: 21 01. 2009, 16:06
Actualizat: 06 11. 2012, 09:12

Procesul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) este în fază de apel

În 6 iunie 2008, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor au fost obligaţi de Tribunalul Bucureşti la plata a aproximativ 60.000 de lei către investitorii Fondului Naţional de Acumulare (FNA), în timp Unicredit Ţiriac şi CEC nu mai au calitatea de părţi responsabile civilmente în dosar. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Ioana Maria Vlas a spus, miercuri, magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că Vântu a scos banii cu sacoşele din FNA, după fuga ei la Tel Aviv, în 1999. Ea a afirmat că se consideră vinovată pentru că a transferat ilegal acţiuni de la FNA la FNI, susţinând însă că a făcut-o ca să "să ţină în picioare FNA". Maria Vlas a arătat că Nicolae Popa era şeful celor două fonduri.

Discuţiile în acest proces vor fi reluate în 4 martie, când este citat, pentru audieri, Gavril Bătrân – acuzat care a fost achitat de către instanţă.

În iunie 2008,Tribunalul Bucureşti a mai dispus ca Ioana Maria Vlas, în solidar cu SOV Invest, şi Nicolae Popa, în solidar cu SC Gelsor, să plătească investitorilor FNA peste 57.000 de lei, contravalarea a 381.043 de unităţi de fond.

În total, instanţa a decis ca 1.123 de investitori să fie primească contravaloarea unităţilor de fond actualizată după indicele de inflaţie calculat din luna mai 2000 până la data plăţii efective.

De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Bucureşti a constat că Unicredit Ţiriac Bank, CEC şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu au calitatea de părţi responsabile civilmente în acest proces.

Totodată, instanţa a mai constat că statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, nu are calitatea de parte civilă şi de aceea nu primeşte despăgubiri în acest proces.

Astfel, Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare, pentru înşelăciune în dosarul Fondului Naţional de Acumulare (FNA), instanţa constatând, totodată, prescripţia pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citeşte şi:

Ioana Maria Vlas, condamnată la opt ani de închisoare în dosarul FNA