Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, audiată la instanţa supremă ca martor în dosarul preşedintelui Senatului

Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost audiată la instanţa supremă ca martor în dosarul în care preşedintele Senatului e acuzat de mărturie mincinoasă, reiterând ideea că nu ea a autentificat contractul de vânzare a Fermei Băneasa.

Urmărește
3438 afișări
Imaginea articolului Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, audiată la instanţa supremă ca martor în dosarul preşedintelui Senatului

Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, audiată la instanţa supremă ca martor în dosarul preşedintelui Senatului

"Am fost contactată în 2008 pentru autentificarea unui contract de vânzare cumpărare a unui teren, un contract care nu a mai fost autentificat de mine. Am mai relatat ce părţi mi-au solicitat autentificarea, care era valoarea terenului pe grila notarilor din 2008 (...) Am menţionat procurorului că răspunzându-i acestuia, i-am povestit soţului meu că am refuzat acea propunere şi soţul meu a fost de acord cu mine şi mi-a spus că am procedat corect. (...) Am spus că îi cunosc pe Dan Andronic, Tal Silberstein şi Marius Marcovici. În ceea ce priveşte pe Dan Andronic am menţionat că relaţia cu acesta a fost şi una de prietenie. Am fost întrebată dacă îl cunosc pe Simon Shevez şi am răspuns că l-am văzut o singură dată la nunta lui Dan Andronic. Am spus că nu cred că fostul soţ ştie mai multe decât ştiu eu. (...) Nu am încheiat niciun contract de vânzare având în vedere vânzarea acestor terenuri la biroul meu. Am mai fost întrebată de Marius Marcovici în special îmi amintesc că ştiu că a lucrat drept consultant în campania electorală, dar nu cunosc pentru cine anume şi nici în cadrul cărei societăţi", a declarat Ioana Valmar în faţa magistraţilor.

Ioana Valmar a precizat că atunci când a fost contactată de avocatul cumpărătorului, a aflat că în societatea cumpărătoare avea calitatea de asociat sau de administrator Remus Truică, declarând că întâlnirea pe care a avut-o cu acesta a fost legată de taxele notariale.

"La momentul încheierii unui început de contract îmi amintesc că s-a invocat un antecontract, în acela fiind menţionaţi ca vânzător Paul al României şi cumpărător societatea Replicia SRL. Ştiu că Silberstein şi Andornic au fost la locuinţa noastră până în 2008, în perioada campaniei electorale, după acel an nu-mi amintesc, dar ştiu că s-au menţinut nişte relaţii. Nu cunosc dacă Remus Truică a discutat cu soţul meu despre retrocedări de bunuri sau drepturi succesorale. (...) Nu-mi amintesc să mai fi avut alte discuţii pe acest subiect cu soţul meu, aceasta a fost o excepţie pentru că mi s-a părut nelalocul ei propunerea pe care respectivul mi-a făcut-o. Fiindu-i consultant politic în 2007, fostul meu soţ şi Silberstein se întâlneau mai des, dar o relaţie de prietenie aşa cum exista cu Andronic nu o pot afirma. Pentru că Tal Silberstein îmi spusese că în eventualitatea cumpărării unui teren se va adresa biroului meu notarial pentru actele respective, atunci când m-a contactat avocatul cumpărătoarei am crezut că de acolo a venit alegerea biroului meu. În legătură cu retrocedarea despre care e vorba, societatea al cărui component era Roşu Robert, am colaborat cu aceasta pe alte situaţii. Despre citarea mea ca martor cred că i-am spus fostului soţ, l-am şi întrebat pe procuror dacă pot vorbi şi acesta a răspuns că dacă sunt martor o pot face", a mai spus Valmar.

Instanţa a stabilit pentru 23 mai următorul termen în dosar.

Pe 10 februarie 2017, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că procesul lui Călin Popescu Tăriceanu poate începe.

"Nu recunosc acuzaţiile care mi se aduc şi nici nu le înţeleg. Doresc ca judecata în cazul meu să se desfăşoare după procedura obişnuită", le-a spus Călin Popescu Tăriceanu judecătorilor pe 14 martie.

Procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată în iulie 2016 pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de acesta urmând să fie judecat pentru mărturie mincinoasă şi Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care "a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: - retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), - implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, - actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri", explica DNA printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Călin Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton "a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici