Educaţia din România are posibilitatea să evolueze, dar uneori pare că pur şi simplu nu se vrea acest lucru. De un an de zile şcolile pot aplica pentru un statut de şcoală pilot, astfel încât orice unitate de învăţământ poate deveni autonomă.
Până acum, o singură şcoală s-a înscris în acest program. Este vorba de Little London International Academy, iar directorul Luminiţa Macsim explică de ce a ales acest lucru. Nu doreşte să schimbe programa şcolară, ci să o adapteze la nevoile elevilor.
„E nevoie de schimbare în educaţia din România. E nevoie e programe care să aducă acele competenţe cheie în faţa elevilor şi în faţa viitoarelor generaţii. Ca să o dezvoltăm ca şi compentenţă, noi implementăm din ciclul preşcolar limba engleză predată intensiv în grădiniţă”, spune Luminiţa Macsim.
Iată cum vede şi Robert Similea, părinte, această schimbare în educaţia celor mici: „Copiii sunt mult mai competenţi să îmbrăţişeze inovaţia şi să adopte schimbarea decât eram noi la vârsta lor. Un nou model bazat pe inovaţie nu poate fi decât un avantaj pentru cei care vor intra în aceste proiecte pilot timpurii”.
Radu Szekely, secretar de stat al Educaţiei, promovează acest program şi îndeamnă cât mai multe şcoli să participe.
„Pilotarea este ceva foarte important pentru sistemul de învăţământ pentru că permite încercrea unor metode, unor modalităţi de lucru, unor modele de management, modele de plan curricular, de plan cadru care să fie apoi scalate sau nu la nivel naţional”, spune el.
Şcoala poate să devină pilot numai dupa avizul Consiliului profesoral şi şcolar al elevilor şi cu acordul Consiliului părinţilor.