Iohannis cere Parlamentului să aprobe ajutor pentru Ucraina conform protocoalelor NATO

Klaus Iohannis cere Parlamentului României să aprobe participarea Armatei la misiunea de Asistenţă de Securitate şi Instruire NATO-NSATU, prin punerea la dispoziţie a infrastructurii şi echipamentelor necesare în cadrul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii şi a 100 de militari.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere Parlamentului să aprobe ajutor pentru Ucraina conform protocoalelor NATO

Pe fondul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, respectiv al efectelor asupra capacităţii de apărare a forţelor armate ucrainene, la Summitul NATO de la Washington, din 10 iulie, s-a decis înfiinţarea unei misiuni de Asistenţă de Securitate şi intruire NATO pentru Ucraina (NATO Security and Training for Ukraine – NSATU).

Obiectivul noii misiuni este coordonarea, sub comanda Comandatului Suprem al Forţelor Aliate din Europa, a asistenţei în domeniul securităţii pentru Ucraina şi sprijinirea interoperabilităţii armatei ucrainene, fără angajarea NATO ca parte la conflict.

Astfel, NATO va prelua coordonarea tuturor iniţiativelor bilaterale şi multilaterale actuale, desfăşurate sub diverse formate, destinate furnizării sprijinului international destinate Ucrainei, în condiţiile în care 99% din acesta este asigurat de state aliate. Miza este de a asigura predictibilitatea şi coerenţa sprijinului pentru Ucraina, pe termen mediu şi lung.

Potrivit unei informări transmise de preşedintele Klaus Iohannis Camerei Deputaţilor, NSATU include structure de comandă şi control dispuse în Belgia şi Germania, precum şi trei noduri logistice Logistics Enabling Nodes, stabilite în locaţii din Polonia (LEN-P), România (LEN-R) şi Slovacia (LEN-S).

„Contribuţia României la NSATU este oportună, având în vedere vizibilitatea sporită, asigurată ţării noastre prin găzduirea parţială a acestei misiunni, respectiv rolul proeminent de facilitate logistică a livrării echipamentelor prin utilizarea nodului logistic deja existent pe teritoriul national. În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României, precum şi ale Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţiuni în afara teritoriului roman, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea ministrului apărării naţionate, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, propun parlamentului României aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistenţă de Securitate şi intruire NATO – NSATU, începând din anul 2024, prin punerea la dispoziţie a infrastructurii şi echipamentelor necesare Node-Romania (LEN-R), în cadrul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii şi a unui efectiv de până la 100 de militari (personal de stat major în cadrul comandamentelor misiunii, instructori în cadrul modulelor de instruire organizate în afara teritoriului national, precum şi detaşamente specializate pentru completarea LEN-R care funcţionează pe teritoriul României)”, se arată în informare.

Potrivit documentului, reconfigurarea contribuţiei naţionale pe tipuri de categorii de personal, a efectivului total participant la activităţi în afara sau pe teritoriul national în cadrul NSATU, se va executa cu aprobarea ministrului apărării naţionale, în funcţie de cerinţele operaţionale şi evoluţia misiunii, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forte.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici