Iohannis despre asocierea rom-român:Nu e o problemă semnificativă pentru politica externă a României

Preşedintele FDGR, Klaus Iohannis, spune că asocierea termenului "rom" cu cel de "român", invocată pentru schimbarea denumirii oficiale a etniei rome, nu este "o problemă semnificativă pentru politica externă a României" şi nu i se pare "corect" să se discute "peste capul" reprezentanţilor etniei.

Urmărește
17 afișări

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre propunerea de schimbare a denumirii de "rom" cu cea de "ţigan", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Este o chestiune care nu ne afectează (pe etnicii germani - n.r.) şi nu ne implicăm. Eu cred că punctul de vedere despre denumirea oficială trebuie să-l aibă comunităţile de romi, nu noi. E foarte interesant că despre romi vorbesc alţii. Nu ştiu dacă pe ei i-a întrebat cineva. Ar fi destul de simplu, chiar să se facă o chestionare amplă, poate printr-o astfel de procedură s-ar şti odată şi odată cam câţi reprezentanţi are etnia respectivă, dar să discute aşa, peste capul lor, nu mi se pare corect", a declarat Iohannis.

Răspunzând unei întrebări legate de confuzia dintre termenul "rom" şi cel de "român", invocată pentru schimbarea denumirii oficiale a etniei, Iohannis a spus că nu i se pare "o problemă semnificativă pentru politica externă a României".

Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat au avizat favorabil, miercuri, propunerea legislativă iniţiată de către deputatul PDL Silviu Prigoană prin care denumirea "rom" este înlocuită cu "ţigan".

Potrivit iniţiativei legislative, care a primit un raport favorabil din partea membrilor celor două comisii, cu zece voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă", în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi cea de ţigan/ţigancă.

În iniţiativa legislativă a deputatului democrat-liberal se mai arată că atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul "rom" generează confuzie pe plan internaţional.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom + ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi Comisiei pentru egalitatea de şanse, întrunite în şedinţă comună, au adoptat, cu şapte voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi o abţinere, un amendament al preşedintelui Comisiei pentru egalitatea de şanse, Olguţa Vasilescu (PSD), potrivit căruia atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului "ţigan" ar urma să fie sancţionată conform legislaţiei în vigoare.

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", propusă într-o iniţiativă parlamentară, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale, la începutul lunii decembrie 2010.

Organizaţii civice au organizat, atunci, un protest în faţa Palatul Victoria, nemulţumite de intenţia de a schimba oficial denumirea de "rom" cu cea de "ţigan".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici