Iohannis: Discuţiile despre desfiinţarea fondului clasei - nu mi se pare că se merge pe o cale bună

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, consideră că fondul clasei "este strict treaba părinţilor", nefiind necesară intervenţia ministrului Educaţiei sau a premierului, şi afirmă că, discutându-se despre desfiinţarea acestuia, "nu se merge pe o cale bună".

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Discuţiile despre desfiinţarea fondului clasei - nu mi se pare că se merge pe o cale bună

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, care este profesor de fizică şi a deţinut funcţia de inspector şcolar general înainte de a intra în administraţie, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre problema fondului clasei.

"Nu mi s-a părut niciodată că dirigintele sau profesorul trebuie să adune bani sau să-i gestioneze. Este strict treaba părinţilor şi, dacă vor să o facă, atunci nu văd ce treabă are ministrul Educaţiei sau prim-ministrul în chestiunea asta. Pe alocuri, sunt părinţi care vor ei, de la ei putere, să zugrăvească, să cumpere o tablă nouă. Asta mi se pare un lucru bun. Aşa ceva există şi în ţările cu apă caldă şi în ţările cu apă foarte caldă (expresie des folosită de Iohannis prin care a explicat că face referire la ţările cu civilizaţie dezvoltată - n.r.). Există, de multe ori, asociaţii de părinţi care vin cu proiecte destul de mari în sprijinul şcolii, evident, în manieră total transparentă, de bună credinţă şi fără a permite o bănuială că cineva dă cadouri profesorilor", a explicat Iohannis.

El a precizat că nu i se pare o idee bună desfiinţarea acestui fond al clasei.

"Ultimele discuţii care au mers spre desfiinţarea fondului clasei - nu mi se pare că se merge pe o cale bună. Ceea ce trebuie să facem este să separăm cine se ocupă de aşa ceva, adică părinţii, şi cine nu, adică dascălii", a precizat Iohannis.

În plus, Iohannis a afirmat că are "o părere foarte proastă" despre dascălii care iau "mici şpăgi sau cer atenţii", însă crede că se exagerează cu scandalul în acest caz, fenomenul fiind "microscopic" în comparaţie cu altele.

"Eu am o părere foarte proastă despre cadrele didactice care iau mici şpăgi sau cer atenţii, dar eu cred că acestea sunt excepţii şi sunt surprins de amploarea care se dă, iarăşi, acestei dezbateri care afectează un fenomen microscopic în comparaţie cu evaziunea fiscală, şmecheriile care se fac în imobiliare. Câteodată trăieşti cu impresia că nimeni nu vrea să dea în vileag şmecheriile mari şi amplifică acestea mici", a spus Iohannis.

El a încheiat afirmând că "una peste alta, e păcat că există cadre didactice care se pretează la aşa ceva".

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.

Codul de etică va fi redactat după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu".

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici