Iohannis informează Parlamentul despre intrarea în ţară a unor militari suedezi cu bărci de asalt

Preşedintele Klaus Iohannis informează Camera Deputaţilor că a aprobat tranzitarea României a unor bărci de asalt donate de Suedia Ucrainei, precum şi a personalului care va pune în funcţiune aceste echipamente.

Urmărește
556 afișări
Imaginea articolului Iohannis informează Parlamentul despre intrarea în ţară a unor militari suedezi cu bărci de asalt

Iohannis informează Parlamentul despre intrarea în ţară a unor militari suedezi cu bărci de asalt

Ca urmare a solicitărilor de asistenţă militară adresate de Ucraina, Suedia şi-a manifestat sprijinul prin donarea, în cursul lunii august 2024, a unor bărci de asalt.

În acest context, Suedia a solicitat sprijinul României pentru stabilirea unei locaţii şi staţionarea bărcilor de asalt, urmând ca acestea să fie puse în funcţiune de personalul suedez, care trimite 35 de persoane în ţara noastră.

„Personalul suedez a intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august şi a solicitat să aibă acces la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi în Portul Militar Constanţa. De asemenea, partea suedeză a solicitat şi asigurarea sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activităţile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibil necesar funcţionării ambarcaţiunilor şi alte posibile elemente de sprijin logistic pe durata activităţilor de instruire). (...) În conformitate cu art. 119 din Constituţia României şi ale art.4 alin (1) din legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, şi modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia şi, la solicitare, instruirea militarilor din cadrul detaşamentului ucrainean care va prelua ambarcaţiunile donate”, se arată în informarea preşedintelui Klaus Iohannis către Camera Deputaţilor.

Iohannis precizează că participarea României la activităţile de instruire a efectivelor Forţelor Armate ale Ucrainei „transmite un mesaj puternic privind susţinerea şi realizarea pe teritoriul României a acţiunilor destinate efortului de apărare colectivă”.

De asemenea, preşedintele menţionează că fondurile financiare necesare acestui demers vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistenţă a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina), în situaţia în care se vor executa activităţile de instruire a militarilor ucraineni care vor conduce ambarcaţiunea.

Proiectul a fost aprobat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi va fi înscris pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici