- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.01.2015, 12:20)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Justiţia să nu se transforme în spectacol mediatic. Jurnalistul este obligat să dea informaţii
Preşedintele Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre referirea la "scurgerile din dosare" din discursul de la CSM, că ce vrea să atragă atenţia este că nu trebuie să se ajungă la fenomenul numit "telejustiţie", el subliniind totodată că jurnalistul este obligat să dea informaţiile obţinute.
Urmărește
114 afișări
Iohannis: Justiţia să nu se transforme în spectacol mediatic. Jurnalistul este obligat să dea informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Întrebat, la Adevărul Live, despre referirea la "scurgerile din dosare" în discursul de marţi de la CSM, Iohannis a declarat: "M-am bazat în această chestiune şi pe semnalele venite din sistemul judiciar, dar şi din clasa politică şi mi-am permis, evident, să am şi o evaluare proprie. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, cu toţii ne dorim ceea ce se numeşte generic dreptate, să se facă dreptate, cu toţii dorim să fie pedepsiţi cei răi, e legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi sunt nu numai aici, drepturi sunt şi dincolo. Şi, atunci, ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
Preşedintele Iohannis a precizat, în schimb, că este "perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi orice jurnalist are o informaţie este aproape obligat să dea această informaţie". "Dar de acolo până a muta evaluarea asupra faptei de la procuror la televizor este cale lungă", a spus Klaus Iohannis, precizând că trebuie să existe "criterii foarte clare" în acest sens.
"Acestea pot fi stabilite numai acolo în sistem: când, cum şi câte informaţii pot fi furnizate opiniei publice, fiindcă altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia în publicul general că un om este vinovat şi poate nu-i. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi are dreptul la imagine", a subliniat el.
Klaus Iohannis a precizat că, după părerea sa, este "greşit" ca justiţia "să se transforme într-un spectacol mediatic".
"Ştiţi foarte bine că noi am avut astfel de siuaţii după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi. Ori acele impresii care s-au creat în publicul general nu le mai ia nimeni înapoi, deci în niciun caz nu vreau să înţelegeţi că vreau să spun că nu avem dreptul la informaţie, avem. Dar trebuie şi aici să existe proceduri foarte clare: când, cum, şi atunci vom avea şi informaţie suficientă, dar vor avea şi procurorii şi judecătorii spaţiul lor să judece obiectiv, cu sobrietate să adune toate datele şi să avem lucru clar şi bine rezolvat", a menţionat el.
Şeful statului a declarat că "semnalul său a fost foarte clar receptat în sistem", "cel puţin acesta este feedback-ul" pe care l-a primit.
"Jurnalistul e obligat să obţină toate informaţiile pe care le poate obţine şi să le dea publicului, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală, dintr-un proces", a mai spus el.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.
Potrivit lui Iohannis, un obiectiv pe care îl va asuma este ”garantarea integrităţii instituţionale şi funcţionale a instituţiilor din sistemul judiciar”.
”Aceasta este o chestiune ce ţine de preşedinte întrucât orice tentativă de modificare a legislaţiei în domeniul justiţiei trebuie sa treacă de promulgare. Consider important de subliniat faptul că Justiţia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiţia trebuie exercitată cu demnitate, respect şi sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic”, a spus preşedintele.
El a menţionat că, în acelaşi timp, ”Justiţia se face cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor civile, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la imagine”.
”Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a mai arătat că ”este fundamental ca mijloacele de investigare să fie folosite în condiţii de deplină concordanţă cu Constituţia şi cu reglementările internaţionale şi doar sub controlul unui magistrat judecător”.
”Astfel, este esenţial ca magistraţii judecători şi procurori să exercite un control efectiv asupra proporţionalităţii, legalităţii şi utilităţii tuturor măsurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apăra inculpaţii şi faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenţă a actului de justiţie, de apărarea principiilor care stau la baza oricărei societăţi democratice”, a explicat Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe