Video Iohannis a anunţat că România intră din 15 mai în stare de alertă. Vor fi redeschise saloanele de coafură, de frizerie, cabinetele stomatologice şi muzeele/ Sportivii îşi pot relua antrenamentele

  • Iohannis a anunţat că începând din 15 mai, „pentru a tine epidemia sub control”, România intră în stare de alertă.
  • Dupa 15 mai putem să ne mişcăm în interiorul localitatii, „unde avem treaba”, a spus preşedintele. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem.
  • Din 15 mai se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, frizeriile, cabinetele stomatologice şi muzeele.
  • Totodată, sportivii de performanţă vor putea, în conditii speciale, să înceapă cantonamentele. Bazele sportive pentru amatori nu se deschid.
  • Urmatorul calup de relaxări va veni la începutul lui iunie. Vor fi relaxări din două în două săptămâni.
Urmărește
62911 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni, într-o declaraţie de presă, că, odată cu ieşirea din starea de urgenţă şi intrarea în starea de alertă, se vor redeschide saloanele de îngrijre personală (de coafură şi frizeriile), cabinetele stomatologice şi muzeele, adăugând că, în spaţii închise, „cu toţii vom purta mască”.

Conform şefului statului, „epidemia nu a trecut şi trebuie să fim responsabili, să avem grijă în continuare”.

„După 15 mai, putem, în principiu, să ne mişcăm în interiorul localităţii unde avem treabă, dar este clar nu este bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. (...)

Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul capul de măsuri de relaxare va veni la începutul lui iunie, apoi la mijlocul lui iunie şi aşa mai departe.

Din 15 mai vom avea, de exemplu, la dispoziţie, iarăşi saloanele de îngrijre personală, se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie.

De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice (...) şi muzeele. Toate, în condiţii speciale de distanţare, în condiţii speciale de igienă. Cu toţii, repet, vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise şi când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „măsurile de relaxare nu se aplică localităţilor în carantină.

„Deplasările, în esenţă, vor fi retricţionate pentru a pleca din localitate. Şi aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localităţii. Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică şi atunci când mergem să facem mişcare în aer liber”, a punctat Klaus Iohannis.

Sportivii de performanţă vor putea, în condiţii speciale, care urmează să fie detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire, a adăugat preşedintele.

„Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori, ca să nu fim greşit înţeleşi”, a conchis sursa citată.

LIVE TEXT Declaraţiile preşedintelui Iohannis:

- Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul şi mai multi miniştri. Am analizat situaţia în care ne aflăm. O să încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekendul de 1 mai. Lucrurile au stat destul de bine şi sunt multumit de modul in care oamenii au reactionat la apelul autoritatilor. Astazi am analizat mai multe chestiuni.

 - Starea de urgenta nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi in care mai avem stare de urgenta. Incepand din 15 mai pentru a tine epidemia sub control vom intra în stare de alerta. Aceasta stare de alerta e prevazuta de legislatia specifica.

- Epidemia nu a trecut. Trebuie sa fim foarte responsabili. In realitate indiferent ce auziti la televizor nu stie nimeni cât durează aceasta epidemie. Eu imi doresc foarte mult să o controlam bine.

- Dupa 15 mai putem să ne mişcam în interiorul localitatii unde avem treaba. Nu e bine sa exageram. Deplasarile sa se faca atunci cand sunt necesare. Nu va mai fi nevoie sa declaram unde mergem. Aşa numita relaxare se va face pas cu pas, pasul fiind de 2 săptămâni. Urmatorul calup de relaxare va veni la inceputul lui iunie, apoi la mijlocul lui iunie.

- Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de ingrijire personala. Se vor redeschide saloanele de coafură, de frizerie ş.a.m.d. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate in conditii speciale de distantare, igiena. Cu totii vom purta masca de protectie. Masurile de miscare mai libera nu se aplica localitatilor care sunt in carantina.

- Sportivii de performanta vor putea, în condiţii speciale, să înceapă cantonamentele. Bazele sportive pentru amatori nu se deschid.

- Nu pot să nu mentionez o tema pe care am adus-o în discutie săptămâna trecută. E chestiunea care ţine de autonomia teritoriului Tinutului Secuiesc. Eu nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara. Marea majoritate sunt oameni de treaba, harnici. Problema pe care o am e cu politicienii, mai ales cu cei din PSD. Vin dovezi ca nu a fost o chestiune singulară. In Senat a trecut tacit o altă initiaţivă a UDMR, un fel de cod administrativ. Acest cod administrativ prevede obligativitatea limbii maghiare a unor zone din Ardeal. PSD ul nu poate să spună ca nu a stiut. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD-ul promoveaza anumite acte normative. Asa ceva e pur si simplu neconstitutional si nu voi tolera apariţia unor astfel de legi.


Preşedintele Iohannis a avut luni, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. 

Iohannis s-a întâlnit cu premierul şi miniştrii implicaţi în gestionarea stării de urgenţă.

Au fost chemaţi la Cotroceni premierul Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Starea de urgenţă expiră în România pe 15 mai, când sunt aşteptate măsuri de relaxare a restricţiilor, pentru ca viaţa să revină treptat la normal.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a spus duminică seara că autorităţile iau în calcul absolut toate variantele, inclusiv prelungirea stării de urgenţă. Preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie şi decretul prelungirii stării de urgenţă, scenariu care ar putea fi aplicat dacă situaţia epidemiologică din România o va impune.

Masca ar putea deveni obligatorie în mijloacele de transport în comun, a anunţat duminică Raed Arafat, care a enumerat o parte dintre noile reguli după relaxarea măsurilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici