- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Bazac, avizat de comisii pentru funcţia de ministru al Sănătăţii
Candidatul nominalizat pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a primit, sâmbătă, avizul din partea comisiilor pentru Sănătate din cele două Camere, cu 16 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi două abţineri.
Ion Bazac, avizat de comisii pentru funcţia de ministru al Sănătăţii (Imagine: Mediafax Foto)
Votul a fost secreat. Cu toate acestea, la ieşirea din sală, câţiva membri ai comisiilor parlamentare de Sănătate au spus că voturile împotrivă şi abţinerile au aparţinut liberalilor şi reprezentanţilor UDMR, "cui alcuiva".
Şedinţa pentru audierea candidatului la portofoliul de ministru al Sănătăţii, Ion Bazac (PSD), a durat aproximativ două ore şi jumătate. Iniţial, Ion Bazac a prezentat programul de guvernare, după care i-au fost puse mai multe întrebări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Membrii comisiilor de Sănătate au vrut să afle de la viitorul ministru înainte să-l voteze la conducerea acestui ministerul dacă va continua programul de evaluare a stării de sănătate, cum va rezolva problema medicamentelor compensate şi gratuite, dacă va continua proiectele de construirea unor spitale de urgenţă şi regionale, dacă va respecta protocolul semnat cu sindicatele privind majorarea salariilor, dacă susţine introducerea asigurărilor private de sănătate şi modificarea adaosului la farmacii, cât şi dacă va manifesta transparenţă în cheltuirea banilor publici.
Răspunzând pe rând membrilor comisiilor parlamentare de Sănătate, Ion Bazac a precizat că, aşa cum a fost denumit "ministrul Ferrari", va face reforma în sănătate cum a făcut cu Ferrari, adică "accelerând puternic". Mai mult, a anunţat că prioritatea mandatului său o reprezintă rezolvarea problemei medicamentelor compensate şi că va avea o foarte bună relaţie cu presa, numind un purtător de cuvânt.
"Am învăţat foarte multe din disciplina companiei la care am lucrat. Am anunţat, încă de la început că prioritatea zero a mandatului meu o reprezintă modificarea semnificativă a calculului preţului la medicamente şi de aceea imediat după ce voi ajunge în minister, voi rezolva această problemă", a declarat Ionuţ Bazac ministrul desemnat pentru portofoliul Sănătăţii.
El a mai spus că va renunţa la toate calităţile executive pe care le deţine în mai multe companii, după validarea Guvernului.
Revenind asupra recalculării preţului la medicamente, Bazac a spus că există o perioadă destul de dificilă din punct de vedere financiar, şi de aceea va trebui să respecte câteva criterii esenţiale, respectiv interesul bolnavului, al farmaciilor şi al companiilor româneşti.
"Probabil voi găsi o separare a preţurilor la medicamente chiar de la producător. Am obligaţia să susţin farmaciile şi pacienţii din România, iar preţurile de la medicamente vor fi stabilite în funcţie de aceste interese", a mai spus Bazac.
Acesta a arătat că va susţine dezvoltarea asigurărilor de sănătate private şi a explicat că, în sistem concurenţa poate fi dată tocmai prin introducerea acestora, dar şi din alte acţiuni de finanţare. Potrivit lui Bazac, pentru sistemul asigurărilor private de sănătate trebuie luat exemplul sistemului privat de pensii.
"Este un sistem bun, nu trebuie să inventăm nimic, ci să luăm exact modelul sistemului de pensii", a adăugat candidatul propus pentru postul de ministru al Sănătăţii.
El a prezentat, de asemenea, situaţia resursei umane din sistemul sanitar, insistând asupra creşterii alocaţiilor bugetare pentru angajaţii din sistem, astfel încât să nu mai fie nevoie să plece în ţări din UE.
"Exportăm în UE 40 de mii de asistenţi medicali pe an, de aceea este nevoie să ne asumăm majorări salariale, dar acestea vor fi posibile numai în limita alocaţiilor bugetare. În prezent, bugetul asigurărilor sănătate are un deficit de 300 milioane de lei, iar cel a programelor naţionale de sănătate, de peste 150 milioane de lei", a mai spus Bazac.
În 2008, cheltuiele publice cu sănătatea au reprezentat 5,6 miliarde de euro, respectiv 20 de miliarde de lei, adică 4,5% din produsul intern brut.
"Sarcina mea este ca, în calitate de ministru al Sănătăţii şi împreună cu colegii din comisiile de Sănătate şi cu ministrul de Finanţe, să încercăm să obţinem, în condiţiile speciale ale anului 2009, cel puţin acelaşi procent din PIB ca în 2008. Din păcate, criza financiară nu va ocoli România şi vor exista din ce în ce mai mulţi şomeri, iar acest lucru va duce la scăderea contribuţiei la fondul de sănătate", a mai spus Bazac
El a precizat că în toate decizile pe care le va lua se va consulta cu Colegiul Medicilor şi cu Colegiul Farmaciştilor din România.
În legătură cu continuarea proiectelor privind construirea de spitale regionale de urgenţă şi de spitale judeţene de urgenţă, Bazac a spus că aceste proiecte vor putea fi continuate, dar numai după ce va face o analiză a alocărilor bugetare, cât şi a proiectelor vizând lucrările pentru unităţile sanitare respective.
"Este nevoie de spitale noi, dar acestea pot fi realizate numai în limita bugetului. Trebuie să stabilim un buget clar pentru fiecare an, pentru ca lucrările să aibă continuitate. S-a vorbit de 28 de spitale judeţene noi. Voi cere ajutor Băncii Mondiale pentru a găsi specialişti care să evalueze necesitatea acestor unităţi, cât şi amplasamentul lor", a mai spus Bazac.
El a promis membrilor comisiilor parlamentare de Sănătate că va fi transparent în privinţa cheltuirii banilor publici, că va desemna un comitet de audit la nivelul fiecărui spital, iar toate cheltuielile unităţilor santiare vor fi şi ele postate pe un un portal special.
În legătură cu conducerea spitalelor, Bazac a spus că susţine descentralizarea unităţilor sanitare şi revenirea profesioniştilor în sistem.
De asemenea, în următoarele trei luni, adică până la sfârşitului lunii martie 2009, Bazac a spus că va analiza cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, punera în vigoare a proiectului privind trecerea unităţilor sanitare în administrarea Primăriei.
"Acest program va fi evaluat şi, în cazul în care se va dovedi că este bun, atunci el va fi continuat, chiar şi trecerea la primărie a spitalelor de urgenţă, aşa cum se practică şi în stalele europene", a mai spus Bazac.
Pentru dezvoltarea ambulatorului de specialitate, Bazac intenţionează promovarea unui act normativ care să permită ca o parte din taxa pe viciu să fie alocată pentru construirea acestora.
El a zis că nu poate face promisiuni financiare, întrucât nu ştie ce bani va primi Sănătatea şi nici câte de mare este deficitul bugetar.
În legătură cu pachetul minim de servicii, Bazac a preferat să vorbească mai întâi despre concurenţa în domeniul financiar şi elaborarea protocoalelor terapeutice, întrucât de aici ar putea pleca conturarea nivelului de servicii ce poate fi acordat populaţiei.
Bazac nu a precizat dacă va continua programul naţional de evaluare a sănătăţii. "Am auzit multe despre program. Voi cere întâi date privind rezultatele acestuia, cât şi despre eficienţa lui. Abia după aceea voi hotărî dacă trebuie să continuăm sau să oprim programul", a adăugat Bazac.
El a mai spus că pe perioada mandatului său, vom auzi frecvent trei cuvinte, "descentralizare, concurenţă în finanţare şi eficienţă".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO