De mai bine de trei săptămâni, toate şcolile din România sunt închise din cauza pandemiei, iar cursurile s-au mutat în online. Însă, tehnologia îi va dezavantaja pe mulţi dintre copii. Cursurile online ar putea duce la creşterea analfabetismului funcţional şi chiar a abandonului şcolar.
Rareş Cârligeanu, expert în educaţie, spune că cele mai mari probleme le-ar putea avea elevii din clasele a şasea şi a şaptea care nu vor stăpâni cunoştinţele de bază la cele mai importante discipline şcolare. Predarea online este limitată de timp, dar şi de semnalul la internet sau de performanţa dispozitivelor de conectare.
“Analfabetismul funcţional vorbeşte, ca să fie foarte clar, ştii informaţia, însă nu ştii ce înseamnă. Ai cunoştinta, însă nu ştii să o aplici. (…)Ai predat noţiunea, speri să o asimileze copilul, însă treci mai departe ca să mai bifezi. Timpul este foarte scurt, nu vrei să-ţi pice internetul, să poţi să ţii lecţia online, şi vrei să faci totul, ca să-ţi termini norma, să mai bifezi ceva. Ori, nu-ţi mai permite timpul să vezi dacă copilul a înţeles ceva, copilul nu mai are timp să mai întrebe,” a explicat Rareş Cârligeanu, expert în educaţie.