- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.06.2019, 22:13)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ionel Palăr (Comisia pentru UNESCO): Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat
Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, a spus, luni, că dosarul de includere a iei româneşti în patrimoniul imaterial UNESCO, un proiect în colaborare cu Republica Moldova, este blocat.
Urmărește
966 afișări
Ionel Palăr (Comisia pentru UNESCO): Dosarul pentru includerea iei în patrimoniul mondial, blocat
"Cei care au ales astăzi să cinstească ia românească ar trebui să ştie că Dosarul 'Arta cămăşii cu altiţă - Ia, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova' întârzie să fie depus la UNESCO, pentru a intra în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii. Disfuncţionalităţile, lipsa fondurilor, dar şi nepăsarea autorităţilor au făcut ca acest dosar care trenează de câţiva ani să fie acum, din nou, blocat. Am făcut apel la colegii mei parlamentari să transformăm acest dosar într-un proiect comun, dincolo de ipocrizia patriotismului declarat prin campaniile electorale! Ia în patrimonial mondial UNESCO este adevărata dovadă de patriotism!", a scris deputatul într-un mesaj pe contul său de pe platforma Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
-
Protestatarii din regiunea Abhazia refuză să părăsească parlamentul
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
Într-o alocuţiune susţinută luni, cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătoare iniţiată în 2013 şi marcată pe 24 iunie în România, Palăr a spus că dosarul realizat de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, "aflat în subordinea Ministerului Culturii, trebuia finalizat în 2018, dar nu este gata nici acum. Anul trecut, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a constatat această întârziere şi a făcut demersuri pentru deblocarea dosarului. Realitatea era că, în lipsă de finanţare, Comisia de salvgardare nu funcţiona. Am intervenit şi comisia şi-a reluat activitatea, dar numai pentru foarte scurt timp. În an centenar, România nu a fost capabilă să solicite la UNESCO introducerea ei în patrimoniul mondial al umanităţii".
În prezent, dosarul este din nou blocat, iar Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial este iarăşi nefuncţională. "A avut un mandat de doi ani şi şi-a încetat oficial activitatea la începutul lunii iunie a acestui an. Nimeni din Ministerul Culturii nu a anticipat situaţia astfel încât activitatea să poată continua fără întrerupere", a mai spus Palăr.
Nu ştim cât va dura situaţia şi nici în ce stadiu se află dosarul, a mai spus acesta. Palăr a adăugat că a vorbit cu specialişti în domeniu, care sunt de părere că, pentru realizarea dosarului, ar fi necesară o perioadă de cel puţin jumătate de an.
"Mă tem că mai pierdem un an, iar ameninţarea ca şi alte ţări din spaţiul balcanic să înceapă propriile demersuri pentru înscrierea în UNESCO a cămăşii tradiţionale este una serioasă şi reală", a încheiat acesta.
O colaborare la nivel oficial în vederea promovării în comun, la nivel UNESCO, a cămăşii cu altiţă, ca piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost iniţiată în 2016, iar, în noiembrie 2018, la Bucureşti, a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, potrivit tv8.md. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv şi cooperarea părţilor în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele Convenţiei UNESCO.
Republica Moldova şi România au promovat deja trei dosare transnaţionale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii: "Colindatul în ceată bărbătească" (2013), "Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei" (2016), "Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie" (2017).
Din 2013, pe 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, se sărbătoreşte Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea. Femeile, în special, poartă în această zi o ie.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe