- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.06.2017, 12:30)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iordache, autorul OUG 13: Pragul valoric la abuz în serviciu poate fi majorat la 400.000 lei. Ministerul Justiţiei ar putea veni cu ordonanţă/ Dragnea: Pragul trebuie stabilit prin lege, nu prin OUG/ Deputatul, contrazis şi de premier
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, că pragul valoric de la care abuzul în serviciu este incriminat poate fi majorat de la 200.000 lei, cât stipula OUG 13, la 400.000 de lei, el opinând că acest lucru ar putea fi statuat de MJ prin Ordonanţă.
Urmărește
1839 afișări
Iordache, autorul OUG 13: Pragul valoric la abuz poate fi majorat la 400.000 lei; Ministerul Justiţiei ar putea veni cu ordonanţă
„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii. Acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis că 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la ministerul Justiţiei, în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Întrebat pe ce se bazează când vorbeşte de suma de 400.000 de lei, Iordache a pus că este punctul său de vedere.
„Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere. Dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000”, a spus Iordache.
El a spus că şi în Codul vamal se discută de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000.
„Deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a spus Iordache.
Solicitat să comenteze faptul că principala acuză care i-a fost adusă la momentul OUG 13 a fost legată de faptul că acel prag valoric ar fi fost stabilit „cu dedicaţie” pentru liderul PSD Liviu Dragnea, ca să "scape" de dosarul privind abuzul în serviciu, şi întrebat cum vede stabilirea unei valori a acestui prag pentru a nu mai exista astfel de discuţii, Iordache a spus că acest prag nu se stabileşte pentru o persoană.
„Pragul ăsta nu se stabileşte pentru o persoană anume. Dar tocmai Curtea, dacă vă uitaţi în considerente, spune că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală. Şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Şi atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administraţiilor locale”, a spus Iordache.
El a mai arătat că aşteaptă în Parlament proiectul de lege promis de ministrul Justiţiei în care va fi stauat acest prag valoric, dar a arătat că ministerul poate face reglementarea prin Ordonanţă, pentru a nu se mai pierde timp.
„Aşteptăm. Deocamdată legea nu există. Legea deocamdată este la ministerul Justiţiei şi aşteptăm legea de la ministerul Justiţiei. Din păcate, dacă aşteptăm foarte mult, intrăm în vacanţă şi ne mai trezim în septembrie, până trece prin cele două Camere. Dar soluţia rapidă este că ministerul ar putea veni cu o Ordonanţă şi atunci ar putea reglementa, pentru că iată avem un an şi acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituţionale”, a spus Iordache.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Brăila, că pragul pentru abuzul în serviciu trebuie stabilit prin lege, nu prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Brăila, întrebat de ziarişti, că stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu ar trebui să se facă printr-o lege votată de Parlament, dar că procedura ar putea fi stabilită de Guvern.
„Întrebaţi CCR, aşa au zis judecătorii că trebuie prag, pragul trebuie stabilit de specialişti, că este un leu, doi lei, cinci lei, pe mine personal nu mă interesează. Ar trebui să meargă în Parlament, să fie lege în Parlament. În primul rând să vedem ce are de gând Guvernul să facă, să nu ne amestecăm peste Guvern, este puterea executivă. Stăm şi noi la coadă şi în funcţie de ce hotărăşte o să acţionăm. O să vedem Ministrul Justiţiei cum are de gând să procedeze ca mecanism, cu cine colaborează, cred că se va exprima curând”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Dragnea l-a contrazis, astfel, pe fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, care a vorbit despre stabilirea unui prag printr-o Ordonanţă de Urgenţă.
Grindeanu: Vom avea proiect de lege pentru pragul privind abuzul, nu OUG
Premierul Sorin Grindeanu a exclus, joi, varianta ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă privind pragul valoric de la care abuzul în serviciu este incriminat, aşa cum sugerase fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.
”Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiţiei şi care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituţiile - fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT - şi s-a ajuns la acea formă. Ce conţine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curţii Constituţionale în urmă cu câteva zile. Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile”, a spus premierul Sorin Grindeanu.
El a fost întrebat fiind dacă ia în calcul ca pragul pentru prejudiciu în cazul abuzului în serveciu să fie stabilit prin ordonanţă de urgenţă.
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, că pragul valoric de la care abuzul în serviciu este incriminat poate fi majorat de la 200.000 lei, cât stipula OUG 13, la 400.000 de lei, el opinând că acest lucru ar putea fi statuat de MJ prin Ordonanţă.
Nicolicea: OUG, la fel de bună ca legea; doar că, prin lege, Parlamentul stabileşte pragul la abuz
Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a precizat, joi, că o Ordonanţă de Urgenţă este la fel de bună ca legea, dar a specificat că, prin lege, Parlamentul este cel care stabileşte pragul valoric pentru incriminarea abuzului în serviciu.
Întrebat, joi, dacă ar trebui să se vină cu un anumit prag valoric pentru abuzul în serviciu prin Ordonanţă de Urgenţă sau prin proiectul de lege de la ministerul Justiţiei, Nicolicea a răspuns: „Situaţia este încurcată în ceea ce priveşte calificarea acestei infracţiuni. O Ordonanţă de Urgenţă este la fel de bună ca şi legea, doar că prin lege este stabilit de către Parlament acest prag şi cred că ministrul Justiţiei a şi afirmat acest lucru - că cel care poate să facă acel lucru este Parlamentul”.
El a spus că Parlamentul are propriul său ritm de lucru.
„Cu privire la termen, asta este! Parlamentul lucrează în ritmul în care lucrează. Pe de o parte trebuie să ne grăbim, pe de altă parte ni se spune că, dacă ne grăbim, nu există suficientă dezbatere. Trag doar semnalul de alarmă că în perioada nerezolvării, situaţia este încurcată”, a adăugat Nicolicea.
Întrebat, pe de altă parte, dacă decizia CCR privind abuzul în serviciu reprezintă o obligaţie pentru Parlament în sensul de a introduce un prag valoric sau doar o recomandare, Nicolicea a spus: „Dacă Parlamentul va redefini această infracţiune şi va face altfel decât scrie în decizia Curţii şi va fi atacată, noua redefinire va fi neconstituţională. Nu te obligă, dar ştii de la început că dacă faci altfel şi cineva atacă la Curte, ceea ce ai lucrat dispare ca fiind neconstituţional”.
„Avem două repere. Infracţiunea de abuz în serviciu, ca să fie de competenţa DNA, trebuie să aibă un prejudiciu, mă refer la abuz în serviciu cu prejudiciu, de peste 1 milion de euro. Iar tot în legile care privesc DNA există infracţiuni grave de la 600.000 de euro în sus. Acestea sunt cele două repere pe care le avem. Dacă vă aduceţi aminte, suma propusă de Guvern pentru care ar deveni infracţiune este mult mai mică, era de 200.000 de lei, adică aproximativ 40 - 50.000 de euro, mult sub pragurile acestea de 600.000, respectiv de 1 milion de euro”, a mai spus Nicolicea.
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Pragul "rezonabil" pentru abuzul în serviciu, introdus după dezbateri cu profesioniştii dreptului şi societatea civilă. Aşteptăm întâi decizia CCR/ Premierul Grindeanu vrea proiect de lege, nu ordonanţă
Citeşte şi: Ministerul Justiţiei: Conţinutul abuzului în serviciu va fi reconfigurat prin consacrarea unui PRAG valoric
Citeşte şi: CCR a RESPINS sesizarea fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, privind abuzul în serviciu. Curtea: Parlamentul are sarcina de a reglementa valoarea pagubei
Citeşte şi: CCR dezbate marţi excepţia ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea privind abuzul în serviciu. Sesizarea CCR, susţinută şi de avocatul lui Dragnea. Guvernul şi Ministerul Justiţiei nu susţin cererea
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe