Iordache: Comisia specială privind legile justiţie va urmări sporirea garanţiilor de independenţă ale magistraţilor

Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, Florin Iordache, a transmis, vineri, că forul special legislativ urmăreşte în procesul de modificare a legislaţiei penale "sporirea garanţiilor de independenţă ale magistraţilor în soluţionarea cauzelor cu care sunt investiţi".

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Iordache: Comisia specială privind legile justiţie va urmări sporirea garanţiilor de independenţă ale magistraţilor

Iordache: Comisia specială privind legile justiţie va urmări sporirea garanţiilor de independenţă ale magistraţilor

Deputatul PSD pune accent pe importanţa implicării reprezentanţilor CSM, ai PÎCCJ şi a asociaţiilor profesionale în procesul de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

"Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, având în vedere interesul public manifestat faţă de activitatea acesteia privitoare la modificarea codurilor, civile şi penale, subliniază importanţa contribuţiei şi implicării reprezentanţilor magistraţilor – Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asociaţii profesionale – în procesul de consultare în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în materie penală şi civilă. Dezbaterile din cadrul Comisiei s-au purtat asupra proiectului iniţial pus în dezbatere publică şi transmis spre consultare, căruia i-au fost ataşate pe parcurs toate iniţiativele parlamentare, individuale sau de grup", a explicat Florin Iordache, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Fostul ministru a Justiţiei, actual şef al Comisiei care lucrează la modificarea legislaţiei penale, a reiterat faptul că forul de specialitate îşi propune transpunerea unor directive UE şi punerea în aplicare a deciziilor CCR, nicidecum incriminarea unor fapte ale judecătorilor sau procurorilor.

"Comisia asigură, pe această cale, opinia publică, că scopul pe care şi l-a propus este să îmbunătăţească această legislaţie, în primul rând prin transpunerea unor Directive europene, implementarea unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi din perspectiva unor nevoi rezultate din aplicarea practică a acestora. Nicidecum Comisia nu urmăreşte incriminarea unor fapte derivate din activitatea propriu-zisă ce implică raţionamentul judecătorului sau procurorului într-un caz dat. De altfel, consecventă abordării avute şi în materia Legilor Justiţiei, Comisia a urmărit şi va urmări sporirea garanţiilor de independenţă ale magistraţilor în soluţionarea cauzelor cu care sunt investiţi", a completat Iordache.

Reţinerea pe motive netemeinice se pedepseşte cu închisoarea, pedepsele până la 3 ani se execută la domiciliu, confiscarea extinsă se poate aplica "numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale", sunt câteva dintre amendamentele depuse la codurile penale, în şedinţa Comisiei speciale din data de 8 mai. La comisia pentru legile justiţiei au fost depuse peste 100 de amendamente la proiectul de modificare a Codurilor penale. Iniţiatorii sunt parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici