- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iosif Mihai Puwak, condamnat la închisoare cu suspendare
Iosif Mihai Puwak - soţul lui Hildegard Puwak, fost ministru PSD al Integrării Europene - a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene, instanţa Tribunalului Bucureşti dispunând şi interzicerea unor drepturi ale acestuia pentru doi ani.
Hildegard Puwak, fost ministru al Integrării Europene (Imagine: Mediafax Foto)
Faza de apel a procesului lui Iosif Mihai Puwak, condamnat, în decembrie 2007, în faza de fond a procesului, la doi ani şi jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri europene, s-a finalizat, vinerea trecută, Tribunalul Bucureşti anunţând decizia după o săptămână.
Judecătorii Tribunalului Bucureşti care au judecat apelurile formulate atât de Puwak, cât şi de procurori faţă de decizia anterioară, au schimbat în parte sentinţa anterioară, în sensul că au decis că bărbatul nu trebuie să execute pedeapsa şi au stabilit că, timp de doi ani, acesta nu va avea dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost condamnat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Decizia anunţată vineri de Tribunalul Bucureşti poate fi atacată cu recurs.
În decembrie 2007, Iosif Mihai Puwak a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 4, în faza de fond a procesului său, la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul comunităţilor europene.
Această sentinţă a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.
Iosif Mihai Puwak a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în iulie 2007. Anchetatorii au susţinut că au probe care atestă că, în 10 ianuarie 2001, societatea Geroconstruct, prin reprezentantul legal Iosif Mihai Puwak, a transmis Centrului Naţional "Leonardo Da Vinci" o cerere de finanţare nerambursabilă împreună cu proiectul intitulat "Pregătirea tinerilor muncitori în domeniul construcţiilor de locuinţe privind dezvoltarea de noi tehnologii pentru execuţia instalaţiilor sanitare şi de încălzire".
În cerere, firma administrată de Puwak solicita o finanţare nerambursabilă de 39.000 de euro, în cadrul Programului de acţiune comunitară în domeniul formării profesionale, faza a doua (2000 - 2006), exerciţiul 2001, se arata în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
În condiţiile date, aplicantul a propus ca 15 muncitori români din domeniul instalaţiilor sanitare şi de încălzire să lucreze timp de opt săptămâni la parteneri germani de profil, cu posibilitatea unui scurt curs de limbă germană. În proiect s-a prevăzut ca partener extern firma "Millenium GmbH", reprezentată de Dessila Johann, care, de altfel, şi-a şi dat acordul privind participarea ca partener în proiect la data de 12 ianuarie 2001.
După depunerea şi evaluarea proiectului, la data de 24 aprilie 2002, acesta a fost selectat în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile, iar ulterior, în 26 aprilie 2002 a fost perfectat un contract între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională "Leonardo Da Vinci" şi SC "Geroconstruct" SRL , reprezentat legal de către inculpatul Iosif Mihai Puwak.
Conform contractului, se aloca suma de 40.200 de euro pentru implementarea proiectului sus-menţionat, care avea ca principal obiectiv realizarea unui plasament în străinătate pentru opt săptămâni, începând cu data de 15 mai 2002, până la data de 09 iulie 2002, la care să participe 15 stagiari, "numai persoane angajate cu carte de muncă în cadrul unităţii contractante sau a unităţii de trimitere", precizează procurorii DNA.
Potrivit proiectului, formarea profesională a celor 15 muncitori români trebuia realizată în colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicată iniţial firma "Millenium GmbH", care însă, în data de 16 octombrie 2001 a comunicat renunţarea la parteneriat. În acest context, în cadrul proiectului a apărut o altă entitate juridică intitulată DEBEROM, prin reprezentant legal Adalbert Stalek.
"Relevant este că semnatara contractului din partea partenerului extern era Alida Stalek, verişoarea inculpatului, şi nu Adalbert Stalek, cel care comunicase intenţia de colaborare în cadrul proiectului. Fiind rudă, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit că acest contract s-a semnat cu o entitate juridică inexistentă în acel moment", preciza DNA.
Acest nou partener se obliga ca pe o perioadă de opt săptămâni să primească în stagiu 15 stagiari în vederea realizării obiectivelor propuse în program.
Inculpatul Iosif Mihai Puwak a procedat la schimbarea partenerului extern cu nerespectarea prevederilor legale, în sensul că nu a notificat Centrului Naţional modificarea şi nu a încheiat un act adiţional la contract împreună cu scrisorile oficiale de renunţare din partea instituţiei partenere şi de acceptare a participării noului partener.
Totodată, din probele administrate s-a stabilit că proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat, iar parteneriatul stabilit nu a reuşit să realizeze obiectivele prevăzute în proiect, respectiv plasarea stagiarilor în cadrul unor instituţii private sau de stat în domeniul construcţiilor care să acorde bursierilor certificate legale pentru calificarea superioară în domeniul instalaţiilor sanitare şi termice conform standardelor germane.
Concret, în perioada 3 iunie - 28 iulie 2002 15 persoane au plecat în Germania. Dintre acestea, trei au revenit în ţară înainte de expirarea perioadei, deşi s-au făcut decontări de cheltuieli pentru 15 persoane. Stagiarii nu aveau calitatea de angajaţi cu forme legale ai SC Geroconstruct SRL, aşa cum impuneau normele în vigoare. Mai mult, aceste persoane nu au participat la cursuri de pregătire în colaborare cu specialişti germani şi nici la cursuri lingvistice, ci "au desfăşurat activităţi de turism şi agrement".
"Inculpatul Puwak Iosif Mihai a schimbat destinaţia legală a banilor alocaţi din fonduri publice de către Centrul Naţional «Leonardo Da Vinci» din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin utilizarea acesteia în interes personal şi pentru plata unor costuri neeligibile. De asemenea, în perioada 27 mai 2003 - 3 septembrie 2003 a schimbat, în mod repetat, destinaţia legală a fondurilor provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene, reprezentând plată intermediară acordată în cadrul Programului de acţiune comunitară în domeniul formării profesionale de către Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională «Leonardo Da Vinci», în scopul realizării proiectului de mobilităţi, utilizând-o în mod nelegal pentru achitarea unor debite ale firmei Geroconstruct SRL care nu aveau nici o legătură cu implementarea proiectului", arată procurorii DNA.
Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 32.160 de euro, reprezentând avansul şi plata intermediară acordate beneficiarului - Geroconstruct SRL - în cadrul contractului de finanţare nerambursabilă.
De asemenea, Direcţia generală de Cultură şi Educaţie din Comisia Europeană a solicitat rambursarea integrală a sumelor de bani alocate societăţii Geroconstruct.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumei de 62.427,67 de lei, bani aflaţi în conturile bancare ale inculpatului deschise la mai multe bănci comerciale din Bucureşti.
Prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor faţă de Mihai Puwak, fiul inculpatului Iosif Mihai Puwak, privind modul de utilizare a fondurilor externe şi implementare a proiectului derulat de o altă firmă, P & I Internaţional SRL, precum şi continuarea verificărilor în legătură cu alte două contracte încheiate de Centrul Naţional cu promotorii MGH SUPER SRL (reprezentat de Mihai Puwak) şi M &M Consult Invest SRL (reprezentat de Iosif Mihai Puwak).
De asemenea, Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Frankfurt a comunicat că Procuratura Generală din Frankfurt (Main) a deschis o anchetă oficială împotriva Alidei Stalek, pentru "fraudă de subvenţie economică".
În 29 august 2003, PNA (devenit DNA) anunţa că s-a sesizat din oficiu, ca urmare a informaţiilor din mass-media, în legătură cu modul în care a fost dobîndită şi folosită suma de 150.000 de euro, în cadrul programului "Leonardo da Vinci", de mai multe firme ale soţului fostului ministru al Integrării Europene, Hildegard Puwak.
În 19 decembrie 2003, după ce Hildegard Puwak şi-a dat demisia din funcţia de ministru, Parchetul Naţional Anticorupţie a închis dosarul privindu-i pe soţul şi fiul acesteia, Iosif şi Mihai Puwak.
Ulterior, în august 2005, DNA a redeschis dosarul privind afacerile familiei fostului ministru al Integrării Europene, noul şef al instituţiei, Daniel Morar, infirmând soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în decembrie 2003.
Citeşte şi:
Soţul lui Puwak, trimis în judecată în cazul fraudelor cu fonduri europene
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO