IPP: Rata de absorbţie a fondurilor structurale este foarte mică

Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică rata redusă de absorbţie a fondurilor structurale, adică "banii cheltuiţi efectiv" de către România, ineficienţa în cheltuirea acestor bani şi lipsa majoră de transparenţă la nivelul autorităţilor de management.

Urmărește
13 afișări

"Rata de absorbţie este foarte mică, banii efectiv cheltuiţi de beneficiari sunt foarte puţini. Suntem departe în spatele Bulgariei şi diferenţa între ceea ce se vehiculează public şi ceea ce este în realitate este foarte mare în anumite cazuri", susţin semnatarii studiului "Fonduri structurale, de la oportunităţi de dezvoltare la buget de pradă", dat publicităţii marţi.

Reprezentanţii IPP au invocat, de asemenea, "lipsa gravă" de viziune şi, corelativ, o incapacitate de negociere a bugetelor adecvate obiectivelor de dezvoltare în sectoarele cheie.

O altă critică se referă la faptul că agenţiile de monitorizare nu prezintă periodic informaţii explicite despre stadiul de atingere a obiectivelor stabilite prin Programele Operaţionale.

"Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale nu are, practic, niciun rol în coordonarea şi uniformizarea practicilor de lucru la nivelul autorităţilor de management, nici măcar în materia comunicării de informaţii despre banii accesaţi", mai susţin autorii studiului.

IPP reclamă, pe de altă parte, faptul că aparatul administrativ din instituţiile înfiinţate pentru coordonarea şi implementarea proiectelor cu fonduri structurale este "unul masiv, consumator de resurse financiare din fonduri europene, asistenţa tehnică pentru aceste autorităţi ridicându-se la aproape 450 de milioane de euro, "bani care sunt folosiţi, în cea mai mare parte, pentru a externaliza aproape toate atribuţiile către firme sau a plăti personalul".

Potrivit raportului, multe autorităţi publice, în special ministere, accesează proiecte europene de miliane de euro pentru a duce la îndeplinire ceea ce în mod legal ar trebui să facă prin statutul de funcţionare, IPP arătând că un exemplu relevant în acest sens sunt proiectele accesate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a scrie legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici