- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IPS Andrei Andreicuţ, întronizat mitropolit al Clujului
IPS Andrei Andreicuţ a fost instalat, vineri, în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în cadrul ceremoniei de întronizare oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de Patriarhul Daniel, în prezenţa premierului Emil Boc şi a peste 4.500 de persoane.
IPS Andrei Andreicuţ, întronizat mitropolit al Clujului (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)
În cadrul ceremoniei a fost citită Gramata Patriarhală de înscăunare, iar IPS Andrei a primit din partea Patriarhului Daniel însemnele de mitropolit, respectiv engolpionul, crucea pectorală şi cârja mitropolitană, dar şi camilafca neagră cu cruce, care i-a fost aşezată pe cap.
IPS Andrei a fost îmbrăcat cu mantia specifică funcţiei şi a fost condus pe tronul de mitropolit.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a spus, în cuvântarea rostită, că IPS Andrei Andreicuţ a primit, odată cu funcţia de mitropolit, "o demnitate mare şi o responsabilitate mai grea".
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Bogata experienţă pastorală a sa timp de 20 de ani la Alba Iulia îl va ajuta în activitatea sa", a spus PF Daniel.
Premierul Emil Boc a declarat, în discursul ţinut în Catedrală, că scaunul mitropolitan al Clujului "poartă pecetea slujirii memorabile a IPS Bartolomeu", fiind chemat acum la această înaltă responsabilitate IPS Andrei, care s-a remarcat prin "slujirea cu credinţă, devotament şi dăruire şi şi-a făcut un nume de bun părinte, ca ierarh în Cetatea Unirii".
"Sunt convins că IPS Andrei va reuşi să valorifice potenţialul ecumenic al Clujului cu multă responsabilitate. Ca şi creştin şi clujean sunt onorat şi mândru să fiu alături de dumneavoastră, să fim martori că moştenirea lui IPS Bartolomeu nu a fost, nu este şi va fi niciodată uitată", a spus Boc.
În cadrul ceremoniei a fost prezentat şi mesajul preşedintelui Traian Băsescu, citit de consilierul de stat Cătălin Buciumeanu.
Mitropolitul Andrei a mulţumit PF Daniel şi Sfântului Sinod, şi a spus că funcţia de mitropolit îi oferă "o mare responsabilitate şi o cruce de dus".
"Ne vom strădui să îndeplinim şi să continuăm misiunea pastorală transmisă de IPS Bartolomeu, dar vom colabora şi cu Mitropolia Ardealului. Vom colabora cu intelectualitatea din Cluj, cu universităţile, şi vom avea proiecte pentru tineri", a spus IPS Andrei.
La ceremonia de întronizare au asistat, alături de cele peste 4.500 de persoane, premierul Emil Boc, prefectul Florin Stamatian, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, parlamentari de Cluj, primari, numeroşi preoţi de pe raza Mitropoliei Clujului.
Pe de altă parte, un bărbat care participa, vineri, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, la manifestările legate de întronizarea IPS Andrei ca mitropolit al Clujului, a purtat un tricou pe care scrie "Stop Boc", sugerându-i premierului să demisioneze.
Bărbatul, care a declarat că este întreprinzător clujean în domeniul IT, a declarat că îi sugerează premierului să îşi aleagă o meserie studiată la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi să se retragă în comuna natală, Răchiţele.
"Îi sugerez domnului prim-ministru Emil Boc să demisioneze şi să îşi aleagă o meserie pe care a studiat-o la UBB, de avocat sau de consilier juridic, să îşi practice meseria în satul natal, Răchiţele, unde ar putea candida pentru funcţia de director al Căminului Cultural. Ar trebui să lase România cuiva care poate să o conducă", a spus Cristea.
El i-a reproşat lui Boc că "a distrus ţara într-un interval de trei ani şi a sărăcit un popor într-un interval de timp record", şi a precizat că mesajul "Stop Boc" de pe tricou înseamnă recomandarea adresată premierului "de a se opri cât mai este timp".
Horia Eugen Cristea a mai protestat faţă de Emil Boc la sfârşitul anului trecut în faţa Prefecturii Cluj, într-o acţiune spontană.
Premierul Emil Boc a ajuns, vineri dimineaţă, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, şi a asistat la slujba de Liturghie oficiată de un sobor de arhierei în frunte cu Patriarhul Daniel, care preceda ceremonia de întronizare a mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.
Emil Boc a ajuns la Catedrala Mitropolitană însoţit de mai mulţi lideri ai PDL Cluj şi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Înainte de a participa la slujba de Liturghie şi la ceremonia de întronizare, premierul s-a întâlnit la Prefectura Cluj cu mai mulţi lideri ai PDL din judeţ şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, printre care preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, prefectul Florin Stamatian, primarul Sorin Apostu, senatorul Mihail Hărdău, senatorul Petre Sbârciu, primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan.
La ieşirea din Prefectură, Emil Boc a refuzat să facă declaraţii.
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO