ÎPS Pimen a murit la venerabila vârstă de 90 de ani. Cine a fost controversatul ierarh: Despre colaborarea cu securitatea ceauşistă şi dorinţa pentru ultimul drum

  • IPS Pimen, o figură controversată datorită colaborării sale cu securitatea
  • Ca arhiepiscop a redeschis mai multe mănăstiri închise de regimul comunist
  • A cerut ca la înmormîntarea sa să-i fie cântată "Balada" de Ciprian Porumbescu
Urmărește
5240 afișări
Imaginea articolului ÎPS Pimen a murit la venerabila vârstă de 90 de ani. Cine a fost controversatul ierarh: Despre colaborarea cu securitatea ceauşistă şi dorinţa pentru ultimul drum

ÎPS Pimen a murit la venerabila vârstă de 90 de ani. Cine a fost controversatul ierarh

IPS Pimen a murit azi noapte în jurul orei 1. Arhiepiscopul a fost una dintre figurile controversate ale BOR datorită colaborării sale cu fosta securitate.
 
Viitorul IPS Pimen a colaborat cu securitatea ceauşistă în anii 70 sub numele de Petru şi Sidorovici. Într-o notă informativă furnizată sub numele conspirativ „Petru”, acesta a adus la cunoştinta organelor de securitate că o anumită persoană A.B. „nu iubeşte conducerea ţării”. 
 
Ierarhul a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în 1991. Sub coordonarea sa au fost redeschise mai multe mănăstiri şi locaşuri sfinte închise în perioada comunistă printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.
 
IPS Pimen a fost implicat în construcţia de biserici şi lăcaşuri sfinte, cămine pentru bătrâni şi nevoiaşi şi a publicat numeroase cărţi şi broşuri dedicate credincioşilor şi copiilor.
 
IPS Pimen s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile. În 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen. 
 
„Las cu limbă de moarte, ca la slujba înmormântării să se audă <<Balada>> de Ciprian Porumbescu. Este istoria Bucovinei, arătând durerea şi câteva momente de nădejde, de bucurie", au fost vorbele părintelui rostite anul trecut la Muzeul Bucovinei, legate de testamentul său.
 

A încetat din viaţă ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Reacţia BOR 

 
„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte: <<Pentru asta am devenit preot. Să învăţ a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El.>>

Conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, va decide data şi detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava.

În actuala situaţie, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici