IPS Teodosie este ajutat de un avocat belgian, expert în fondurile europene pentru agricultură, care ar putea demonstra că acuzaţia „nu are fundament legal”

Avocaţii care îl reprezintă pe IPS Teodosie, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru obţinere fără drept de fonduri europene, au depus în instanţă opinia unui avocat din Bruxelles, care ar putea demonstra că acuzaţia de fraudă cu fonduri europene „nu are fundament legal”.

Urmărește
813 afișări
Imaginea articolului IPS Teodosie este ajutat de un avocat belgian, expert în fondurile europene pentru agricultură, care ar putea demonstra că acuzaţia „nu are fundament legal”

IPS Teodosie este ajutat de un avocat belgian, expert în fondurile europene pentru agricultură, care ar putea demonstra că acuzaţia „nu are fundament legal”

Opinia avocatului belgian Bernard O'Connor este importantă, după părerea reprezentanţilor Cabinetului de Avocatură care îl reprezintă pe IPS Teodosie, deoarece acesta este specializat în legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură.

„Pe scurt, concluzia acestei opinii este că <<utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE>>”, arată reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Prezent luni dimineaţă la Tribunalul Constanţa, IPS Teodosie a precizat că instanţa a fixat pentru data de 3 mai termen pentru analizarea documentului, dată care va aduce „lămurirea situaţiei”.

„Am depus un document din partea expertului european care a întocmit legea APIA şi care este şi avocat european şi care nu a găsit niciun temei pentru incriminarea mea. Aşteptăm data de 3 mai, care ne va aduce lămurirea şi limpezirea situaţiei”, a declarat presei IPS Teodosie.

Întrebat de ce nu a fost depus documentul respectiv mai devreme, prelatul a precizat că expertul a avut nevoie să studieze rechizitoriul şi abia la sfârşitul săptămânii trecute a fost terminată documentaţia.

„La dosar nu prea sunt dovezi. Aceasta constată expertul, nu înţelege de unde au găsit procurorii dovezi care nu există. Legea aceasta nici nu incriminează penal. (…) Chiar cei care au dat procese verbale şi rezoluţii de la APIA, că lucrurile sunt în ordine, nu a înţeles avocatul european de ce s-au constituit parte, pentru că se contrazic ei înşişi”, a mai explicat el.

Reprezentanţii acestuia susţin că acuzarea IPS Teodosie de fraudă cu fonduri europene nu are fundament legal.

„Ne exprimăm încrederea că procurorii vor înţelege că au greşit în acest dosar şi vor renunţa la acuzaţii”, arată aceştia.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, documentul respectiv a fost emis de Bernard O'Connor, din cadrul firmei de avocatura NCTM Baroul de Avocaţi din Bruxelles, Belgia, este destinat utilizării în faţa instanţelor române şi se face pe fondul urmăririi penale a Arhiepiscopului Petrescu Teodosie pentru fraudă în finanţarea activităţilor agricole. Opinia se referă la funcţionarea legislaţiei UE pentru efectuarea de plăţi UE către agricultori.

Avocatul consideră că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din această cauză, care îl priveşte pe înaltul prelat, nu este în conformitate cu practica UE.

„Nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare şi nu există nicio dovadă de înţelegere secretă între solicitant şi APIA, nu există nicio dovadă palpabilă că terenul în cauză nu a fost de calitate agricolă bună (singura probă fiind zvonurile). (…) Se poate pune la îndoială că APIA, agenţia de plată, şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile în asigurarea faptului că finanţarea din partea Uniunii este distribuită în mod corespunzător”, se arată în concluziile documentului avocatului belgian.

Potrivit reprezentanţilor prelatului, Bernard O'Connor practică dreptul UE în Bruxelles - Belgia din 1986 şi are o experienţă considerabilă în dreptul agricol. Acesta a scris o serie de cărţi şi monografii articole cu privire la diferite aspecte ale dreptului agricol al UE şi a contestat politica agricolă în instanţele UE de la Luxemburg. Dl O'Connor este avocat pentru Consiliul Uniunii Europene, în numeroase cazuri aduse în faţa instanţelor UE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici