Irakianul care a adus în România cinci membri al-Qaida a folosit patru firme fantomă

Irakianul Al Dulaimi A.A. Mohamad a folosit patru firme fantomă pentru a-i aduce în România pe cei cinci conaţionali, despre care ştia că sunt membri ai grupărilor teroriste al-Quaida din Irak (AQI) sau Orange Tanzim şi că au comis acte teroriste, potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT.

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Irakianul care a adus în România cinci membri al-Qaida a folosit patru firme fantomă

Irakianul care a adus în România cinci membri al-Qaida a folosit patru firme fantomă (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală l-au trimis în judecată pe Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, cetăţean irakian, fiind acuzat că a ajutat cinci conaţionali căutaţi pentru acte teroriste în favoarea organizaţiei al-Qaida în Irak să vină şi să plece din România.

Potrivit procurorilor, Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a sprijinit intrarea pe teritoriul statului român a cetăţenilor irakieni Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohammed Dhuyab, Omar K.H. Assey şi Muntasier K.H. Aassi, cercetaţi sau urmăriţi penal pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei al-Qaida în Irak. Cetăţenii irakieni nu se mai află în prezent pe teritoriul României.

Pentru a-i ajuta pe cei cinci să intre în România, Al Dulaimi A.A. Mohamad s-a folosit de cinci firme fantomă. Astfel, prin SC Eli Fix SRL, constituită la data de 6 februarie 2006, şi-a obţinut viză şi în 23 iunie 2006 a intrat în România cetăţeanul irakian Omar Farid Ahmed. Prin SC Aka Grup Top Prod SRL, constituită în 15 noiembrie 2006, şi-au obţinut viză şi ulterior au intrat în ţară cetăţenii irakieni Falah M. Salem, la data de 26 ianuarie 2007, şi Aqeel Dhuyab, în 2 februarie 2007. Cetăţeanul irakian Muntasier K.H. Aassi şi-a obţinut viză prin SC Irina Fast Com SRL, constituită în 22 ianuarie 2007, şi a intrat în România pe data de 25 mai 2007. Omar K.H. Assey şi-a obţinut viză prin SC Ava Fast Grup SRL, constituită în 27 octombrie 2006, şi a intrat în România la data de 5 ianurie 2007, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

"Apartenenţa cetăţenilor irakieni menţionaţi la gruparea teroristă AL QAEDA din Irak - A.Q.I., sau la gruparea ORANGE TANZIM, afiliată AL QAEDA, şi implicarea acestora, premergător intrării în România, în sprijinirea/săvârşirea unor acte teroriste pe teritoriul Irakului este probată prin declaraţiile martorilor audiaţi de autorităţile judiciare române, cât şi cele date în faţa autorităţilor judiciare din Regatul Suediei, Rep. Ungaria şi Rep. Bulgaria, precum şi prin răspunsul autorităţilor din Irak la cererea de asistenţă judiciară internaţională în materie penală", notează procurorii în documentul citat.

Totodată, potrivit procurorilor DIICOT, "imposibilitatea individualizării în mod concret, spaţio-temporal, a actelor teroriste săvârşite rezultă din contextul socio-politic din Irak, ocazionat de intervenţia militară ce a avut loc în acest stat, în cursul anului 2003, precum şi din cazuistica extrem de numeroasă cu care se confruntă autorităţile irakiene pe linia fenomenului terorist".

Legăturile lui Al Dulaimi Ali Asae Mohamad cu cei cinci cetăţeni irakieni rezultă şi din declaraţiile acestuia date în dosarele de urmărire penală nr. 345/D/P/2007 şi 30/D/P/2009, cât şi din declaraţiile fraţilor acestuia, date în aceleaşi dosare penale, precum şi a celorlalte persoane audiate fie în calitate de învinuiţi sau inculpaţi, fie în calitate de martori.

Al Dulaimi A.A. Mohamad a refuzat să dea detalii cu privire la aceste aspecte, declarând, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, că nu recunoaşte învinuirea şi că probele indirecte administrate nu sunt de natură să dovedească că el avea cunoştinţă despre legăturile cetăţenilor irakieni ajutaţi să vină în România cu terorismul, potrivit procurorilor.

"Eventuala apărare a învinuitului Al Dulaimi A.A. Mohamad în sensul că era plecat din Irak când cetăţenii irakieni au săvârşit actele de terorism poate fi combătută prin faptul că, în acea perioadă, 2004-2006, atât fraţii săi, Salam A. Aise şi Amar A. Asesi, cât şi mama sa, aceştia aflându-se în prezent în România, se aflau în Irak şi locuiau în zona în care martorii audiaţi în cauză au declarat că au avut loc evenimentele respective, mai mult, învinuitul fiind rudă mai apropiată sau mai îndepărtată cu aceştia", se mai arată în rechizitoriu.

Totodată, unii martori din dosar au declarat în mod expres că fraţii acestuia şi unchiul său Fwad M. Hossein cunoşteau legăturile cetăţenilor irakieni care au fost ajutaţi să vină în România de către Al Dulaimi A.A. Mohamad. De asemenea, procurorii au stabilit că Al Dulaimi A.A. Mohamad s-a întâlnit anterior intrării în ţară a lui Omar Farid Ahmed, în siria, cu mama acestuia, care l-a rugat să-l ajute întrucât are probleme cu organizaţia al-Qaida, în cadrul căreia a activat, "deoarece a furat o sumă importantă de bani de la această organizaţie".

"Sintetizând aceste aspecte, a afirma că învinuitul Al Dulaimi A.A. Mohamad nu cunoştea legăturile rudelor sale pe care le-a sprijinit să vină în România cu fenomenul terorist din Irak ar însemna că fraţii săi, complici la săvârşirea infracţiunilor pentru care au fost condamnaţi în dosarele nr. 345/D/P/2007 şi 30/D/P/2009, cunoşteau acest lucru, numai el, în calitate de lider al grupului, nu-l cunoştea", au mai notat procurorii DIICOT în documentul citat.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de care este acuzat Al Dulaimi A.A. Mohamad are ca urmare imediată crearea unei stări de pericol, atât asupra siguranţei statului român, cât şi a altor state, întrucât cetăţenii irakieni, în baza statutului de refugiat pentru care au aplicat, cu identităţi false, în România puteau călători oriunde, cu excepţia ţării din care proveneau.

Totodată, pericolul social rezultă şi din modul concret de operare, îndeosebi prin folosirea de documente de identitate false, inducerea în eroare a autorităţilor române, bulgare, germane, suedeze şi maghiare asupra identităţilor reale, ascunderea rutelor folosite precum şi ale legăturilor existente între aceştia, insistenţa cu care revin pe teritoriul statelor membre UE sub alte identităţi, precum şi din acţiunile teroriste executate în Irak, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Al Dulaimi A.A. Mohamad a fost condamnat prin Sentinţa penală 900/21.12.2010 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, în dosarul nr. 3311/3/2009 (dosar DIICOT nr. 345/D/P/2007), la o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare. Soluţia a fost menţinută în apel, iar în prezent cauza se află în recurs.

De asemenea, într-un alt dosar, Al Dulaimi A.A. Mohamad a fost condamnat, prin Sentinţa penală 126/18.03.2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 11006/2/2010 (dosar DIICOT nr. 30/D/P/2009), la un an şi patru luni închisoare. Sentinţa a rămas definitivă în urma deciziei din 18 octombrie 2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Al Dulaimi A.A. Mohamad a fost căsătorit cu o română, în prezent fiind divorţat, are trei copii minori, nu desfăşoară nicio activitate legală în România şi nu are domiciliu sau reşedinţă stabile pe teritoriul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici