- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Irakianul care a ajutat membri al-Qaida să vină în România a fost scos din ţară în 2006. Bărbatul a revenit şi a rămas din cauza "deficienţelor sistemului"
Irakianul Al Dulaimi A.A. Mohamad a intrat prima dată în România în 1994, a folosit trei identităţi diferite şi, deşi a fost declarat indezirabil, fiind îndepărtat din ţară în 2006, un an mai târziu a fost prins în Bucureşti, rămânând în ţară ca "tolerat" din cauza unor "deficienţe ale sistemului".
Irakianul care a ajutat membri al-Qaida să vină în România a fost scos din ţară în 2006. Bărbatul a revenit şi a rămas din cauza "deficienţelor sistemului" (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală l-au trimis în judecată pe Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, cetăţean irakian, fiind acuzat că a ajutat cinci conaţionali căutaţi pentru acte teroriste în favoarea organizaţiei al-Qaida în Irak să vină şi să plece din România.
Irakianul Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a intrat prima dată în România în aprilie 1994, pe la PTF "Henri Coandă", şi a folosit de atunci trei identităţi diferite, iar pentru a obţine viza de şedere şi-a atribuit calitatea de comerciant, rămânând în ţară din august 2008 în baza unui permis de tolerat, potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit probelor administrate de procurori, Al Dulaimi A.A. Mohamad a declarat şi folosit pe teritoriul României trei identităţi diferite, respectiv: Loay Ali Asae cetăţean irakian, născut la data de 04.10.1975 în Al Qaem, provincia Al Anbar, Irak; Al Dulaimi A.A. Mohamad, apatrid de naţionalitate irakiană, născut în 1976, în Bagdad, Irak; Alsanad Rami A. Alsanad, cetăţean irakian, născut la data de 07.09.1975, în Al Anbar, Irak.
La Autoritatea Naţională pentru Străini (în prezent Oficiul Român pentru Imigrări) s-au întocmit trei dosare, pe cele trei nume folosite de acesta.
Potrivit procurorilor, acesta a folosit identitatea de Loay Ali Asae în perioada 13 aprilie 1994 (când a intrat pentru prima dată în România prin Punctul de Control şi Trecere a Frontierei "Henri Coandă") - 22 februarie 1997 (data la care i-a expirat viza de şedere). Pentru a obţine viza de şedere în România şi-a atribuit calitatea de comerciant, obţinând în acest sens acordul Agenţiei Române pentru Dezvoltare, în prezent Agenţia Română pentru Investiţii Străine.
În perioada respectivă, Al Dulaimi A.A. Mohamad a înfiinţat "SC Odessa Trading Impex SRL/1994", în prezent aceasta fiind radiată. În 9 iunie 1995 a cedat părţile sociale ale firmei sale, ulterior devenind asociat unic în cadrul SC "Khadir Company 2000" SRL/1994, în urma achiziţionării părţilor sociale de la cetăţeanul irakian Yassin A. Erhain, născut în 1962 în localitatea Fallujah - Irak.
După expirarea vizei de şedere, în 22 februarie 1997, acesta nu s-a mai prezentat la Autoritatea Naţională pentru Străini pentru a solicita prelungirea vizei de şedere, cu identitatea de Loay Ali Asae şi nu a figurat cu ieşiri de pe teritoriul României.
În 10 noiembrie 1997, autorităţile din Germania i-au acordat statutul de refugiat, sub identitatea Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, fiindu-i eliberat documentul pentru refugiaţi nr. 0752313, valabil până la data de 9 noiembrie 1998. El a prezentat autorităţilor din Germania o hotărâre a unui tribunal din Fallujah - Irak, prin care i s-ar fi aprobat schimbarea atât a numelui cât şi a datei de naştere, înscris dovedit ulterior a fi fals, au mai precizat procurorii DIICOT.
În 12 decembrie 1997, acesta a reintat în România, tot prin PCTF "Henri Coandă", folosind identitatea atribuită şi documentele eliberate de autorităţile germane, respectiv de Al Dulaimi A.A. Mohamad.
În 22 ianuarie 2008, Al Dulaimi A.A. Mohamad s-a căsătorit cu românca Mohora F., obţinând astfel, în 16 iulie 1998 şi 16 octombrie 1998 prelungirea dreptului de şedere în România în baza căsătoriei, notează procurorii în documentul citat.
Autorităţile din Germania nu i-au mai prelungit, la 31 ianuarie 1998, statutul de refugiat, iar Ambasada Germaniei la Bucureşti a refuzat, în 17 noiembrie 1998, eliberarea unui nou document de refugiat, "considerând că autorităţile române sunt competente să-i elibereze un asemenea document, fără să precizeze însă faptul că din data de 31.01.1998 nu-i mai prelungiseră statutul de refugiat", potrivit procurorilor.
În 16 iulie 1999, acesta a obţinut de la fostul Oficiu Naţional pentru Refugiaţi un document de călătorie, în baza căruia are drept de şedere în România, iar la data de 4 septembrie 2001 a declarat pierdut paşaportul naţional pe identitatea de Al Dulaimi A.A. Mohamad.
În perioada 16 ianuarie - 15 aprilie 2002, Al Dulaimi A.A. Mohamad a fost depistat cu şedere ilegală în România, fiind introdus în Centrul de Cazare şi Triere a Cetăţenilor Străini Otopeni.
Acestuia i-a fost respinsă cererea de recunoaştere a statutului de refugiat acordat de către Germania, "dar cu toate acestea, în loc să fie îndepărtat din România, a obţinut de la fostul Oficiu Naţional pentru Refugiaţi un nou document de călătorie, în baza căruia a obţinut drept de şedere în România", susţin procurorii DIICOT.
În 26 iulie 2006, prin Ordonanţa nr. 2594/II-5/2006, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca persoană indezirabilă pe teritoriul României a acestuia, sub identitatea de Loay Ali Asae, pe o perioadă de 15 ani, încetarea dreptului de şedere în România şi luarea acestuia în custodie publică până la îndepărtarea din ţară. Măsura a fost pusă în aplicare în 27 iulie 2006, iar o zi mai târziu a fost îndepărtat din România pe ruta Bucureşti - Damasc, cu tranzit prin Istanbul.
În 3 iulie 2007, organele de poliţie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Străini l-au depistat în Bucureşti pe Al Dulaimi A.A. Mohamad, care nu avea asupra sa vreun document de identitate, declarând aceleaşi date de identitate pentru care autorităţile germane i-au acordat statutul de refugiat. Acesta a fost luat în custodie publică şi introdus în Centrul de Cazare şi Triere a Cetăţenilor Străini Otopeni.
În 19 iulie 2007, Direcţia Azil din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări a considerat că Al Dulaimi A.A. Mohamad beneficiază de statutul de refugiat acordat de Germania, fiind scos din Centrul Otopeni întrucât s-a "omis" de către Oficiul Român pentru Imigrări solicitarea prelungirii perioadei de luare în custodie, astfel că i s-a emis un document de tolerare pe teritoriul României.
În 4 martie 2008, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti i-a respins definitiv şi irevocabil cererea de transfer de responsabilitate asupra statutului de refugiat, astfel că Al Dulaimi A.A. Mohamad nu are statut de refugiat acordat de vreun stat membru al Uniunii Europene.
"Concluzionând, datorită unor deficienţe de comunicare între autorităţile competente din Germania, care nu i-au mai acordat statut de refugiat din data de 31.01.1998, şi cele din România, precum şi a unor lacune legislative, coroborat şi cu deficienţe ale sistemului, învinuitul a rămas în România, începând cu data de 02.08.2007, în baza unui permis de tolerat pe teritoriul ţării, împrejurare care persistă şi în prezent", au mai notat procurorii în documentul citat.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că Al Dulaimi A.A. Mohamad a reintrat ilegal pe teritoriul României în perioada în care a fost declarat indezirabil, întocmindu-se acestuia dosarul penal nr. 9694/P/2007 pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 139 al.1 din O.U.G. nr. 194/2002, soluţionat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 prin ordonanţa din 10 martie 2008, dispunându-se scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.
"Împrejurarea că învinuitul Al Dulaimi A. A. Mohamad este una şi aceeaşi persoană cu Loay Ali Asae, este probată prin Raportul de constatare tehnico - ştiinţifică, prin care specialiştii Serviciului Criminalistic din cadrul D.G.P.M.B. (Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti) au stabilit, la solicitarea Autorităţii Naţionale pentru Străini, că fotografiile portret aflate în documentaţia acestei instituţii, respectiv în dosarele învinuitului Al Dulaimi A. A. Mohamad şi ale lui Loay Ali Asae, reprezintă una şi aceeaşi persoană", se mai arată în document.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO