Misiunea reprezintă un nou pas în programul aerospaţial ambiţios dezvoltat de Republica Islamică, în ciuda preocupărilor venite din ţările occidentale cu privire la obiectivele reale.
„După un deceniu de pauză, noua capsulă cu viaţă a ţării noastre a fost lansată cu succes la o altitudine de 130 km cu un transportator produs local”, a declarat ministrul Telecomunicaţiilor Issa Zarepour, citat de agenţia oficială Irna.
Capsula de 500 kg a fost transportată de un lansator de nouă generaţie, „Salman”, dezvoltat cu scopul de a trimite astronauţi iranieni pe orbită.
Iranul şi-a lansat prima capsulă în 2010, cu animale vii la bord: un şoarece, două ţestoase şi o râmă. Apoi, a trimis o maimuţă în spaţiu, în 2013, care s-a întors în viaţă.
Iranul s-a confruntat cu mai multe erori de lansare a satelitului din cauza unor probleme tehnice, dar, pe 27 septembrie, Gărzile Revoluţionare au anunţat că au plasat un satelit de imagistică, Nour-3, pe orbită la o altitudine de 450 km. .
Teheranul susţine că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi în concordanţă cu o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
Totuşi, guvernele occidentale se tem că sistemele lor de lansare prin satelit încorporează tehnologii interschimbabile cu cele utilizate în fabricarea rachetelor balistice capabile să transporte un focos nuclear.