IRES: 46% dintre români cred că cetăţenii ar trebui să decidă cea mai bună formă de regionalizare

Aproape jumătate, respectiv 46 la sută, dintre români cred că cetăţenii ar trebui să decidă cea mai bună formă de regionalizare, 17 la sută că decizia ar trebui luată de preşedinte, 12 la sută de Parlament şi 8 la sută de Guvern, potrivit barometrului IRES al încrederii în instituţii.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului IRES: 46% dintre români cred că cetăţenii ar trebui să decidă cea mai bună formă de regionalizare

IRES: 46% dintre români cred că cetăţenii ar trebui să decidă cea mai bună formă de regionalizare

În partea dedicată administraţiei locale din barometrul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind încrederea în instituţii, se arată că mai mult de jumătate dintre intervievaţi (55%) consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăţi modul de gestionare a treburilor publice ale ţării şi că regionalizarea ar fi mai degrabă un lucru bun pentru ei.

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăţi atragerea de fonduri europene şi cooperarea cu alte comunităţi din ţară şi Uniunea Europeană. De asemenea, calitatea serviciilor publice, crearea de locuri de muncă, finanţarea proiectelor de infrastructură, nivelul de trai şi drumul parcurs de cetăţean pentru rezolvarea unor probleme s-ar îmbunătăţi, în opinia a mai mult de patru din zece respondenţi.

În plus, peste 30% dintre intervievaţi cred că reducerea birocraţiei şi resursele bugetare la nivel local s-ar îmbunătăţi în urma regionalizării.

Actuala clasă politică nu poate gestiona cu succes procesul de regionalizare a României, în opinia unei jumătăţi dintre respondenţi; în schimb, aproximativ patru din zece participanţi la studiu cred că actuala clasă politică poate gestiona acest proces cu succes, iar aproximativ unul din zece respondenţi nu ştiu sau nu doresc să îşi exprime opinia cu privire la acest aspect.

Aproape jumătate dintre intervievaţi (46%) consideră că cetăţenii sunt cei care ar trebui să ia decizia privind cea mai bună formă de regionalizare, 17% dintre participanţii la studiu cred că preşedintele ţării ar trebui să ia această decizie, 12% - Parlamentul, 8% - Guvernul sau autorităţile locale. Cei mai puţini dintre intervievaţi (3%) cred că decizia privind cea mai bună formă de regionalizare ar trebui să fie luată de Uniunea Europeană.

Desfiinţarea judeţelor în cadrul regionalizării este privită ca fiind o opţiune proastă sau foarte proastă de 54% dintre cei care au participat la studiu, doar 37% considerând că aceasta ar fi o decizie bună sau foarte bună.

Un procent semnificativ din respondenţi, şi anume 67%, consideră că atribuţiile pe care instituţia prefectului le are ar trebui diminuate în cazul regionalizării, iar aproximativ o cincime dintre cei care au fost intervievaţi cred că această instituţie ar trebui desfiinţată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici