- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.03.2015, 18:34)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IRES: 68% din români cred că cinematografele ar trebui să fie la autorităţile locale, 60% şi Poliţia
Peste două treimi dintre români, respectiv 68 la sută, sunt de acord ca cinematografele să treacă la autorităţile locale, iar 60 la sută sunt de aceeaşi părere şi în privinţa Poliţiei, însă mai puţini cred la fel şi despre Portul Constanţa, potrivit barometrului IRES al încrederii în instituţii.
Urmărește
53 afișări
IRES: 68% din români cred că cinematografele ar trebui să fie la autorităţile locale, 60% şi Poliţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Barometrul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind încrederea în instituţii arată că, dintre instituţiile administraţiei locale, cele mai multe dintre persoanele intervievate manifestă un grad ridicat de încredere (multă şi foarte multă) în primăria localităţii în care trăiesc (43%), cea mai scăzută proporţie a gradului ridicat de încredere fiind declarat pentru consiliile judeţene, respectiv consiliul general în Bucureşti (29%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Un procent ridicat de respondenţi declară că au puţină sau foarte puţină încredere în primăria de sector (65%) şi un procent mai mic, puţin peste jumătate dintre respondenţi (54%) declară acelaşi lucru cu privire la primăria localităţii în care trăiesc.
Similar cu încrederea în instituţii, nivelul cel mai ridicat de încredere exprimat pentru reprezentanţii autorităţilor este înregistrat pentru primarul localităţii în care respondenţii trăiesc (52%).
Consilierii locali (cei de sector - în cazul locuitorilor Bucureştiului), consilierii judeţeni (cei generali - pentru cei care locuiesc în Bucureşti) şi prefectul se bucură de mai puţină încredere din partea celor intervievaţi.
O treime din participanţii la acest studiu consideră că instituţiile administraţiei locale şi judeţene nu au destulă putere pentru a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi a răspunde la nevoile oamenilor. Jumătate dintre persoanele intervievate care consideră, în schimb, că instituţiile administraţiei locale şi judeţene au această putere, sunt mulţumite de activitatea administraţiei locale, iar aproximativ trei din zece dintre respondenţii care consideră că aceste instituţii au puterea de a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi de a răspunde la nevoile oamenilor nu sunt mulţumiţi de activitatea administraţiei locale.
Părerile respondenţilor cu privire la competenţa oamenilor din administraţia centrală şi cea locală sunt împărţite: 36% dintre cei intervievaţi consideră că cei mai competenţi oameni se află în administraţia locală şi 37% dintre ei consideră că cei mai competenţi oameni se află în guvern, ministere, parlament, agenţii (administraţia centrală).
Un procent semnificativ dintre participanţii la studiu, 77%, consideră că este nevoie de o mai mare descentralizare a puterii dinspre administraţia centrală înspre cea locală. Drept urmare, un număr crescut de respondenţi sunt de acord ca cinematografele (68%) şi poliţia (60%) să treacă la nivelul autorităţilor locale. În schimb, un procent mai scăzut dintre cei intervievaţi sunt de acord ca Portul Constanţa să fie trecut la nivelul autorităţii locale. Totuşi, 21% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund dacă Portul Constanţa ar trebui să fie trecut la autorităţile locale.
În studiul Barometrul încrederii în instituţii - administraţie locală, realizat de IRES, în perioada 12 - 13 martie 2015, 47% dintre respondenţi spun că, în acest moment, lucrurile în România merg într-o direcţie bună, în timp ce 45% consideră că acestea merg într-o direcţie greşită.
Studiul a fost realizat, în 12 - 13 martie, pe un eşantion de 1.235 de indivizi de 18 ani şi peste, eşantionul fiind multi-stratificat, probabilist şi reprezentativ la nivel naţional. Eroarea maximă tolerată este de 2,8 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe