- Home
- Social
- SUCEAVA, (04.08.2015, 23:08)
- Tibi Bujdei
Irimie: Majorarea salariilor din sănătate să fie din bugetul de stat, altfel sute de spitale se închid
Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie susţine că, dacă majorarea salariilor personalului medical se va face tot din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cel puţin trei sute de spitale se vor închide, el opinând că majorarea ar trebui asigurată din bugetul de stat.
Urmărește
447 afișări
Irimie: Majorarea salariilor din sănătate să fie din bugetul de stat, altfel sute de spitale se închid (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cristian Irimie a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în prezent salariile reprezintă, în foarte multe spitale din România, aproximativ 70-80 la sută din bugetul alocat, iar prin efectuarea acestor majorări salariale unităţile spitaliceşti ar ieşi din costurile prevăzute, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a susţinut că majorarea salariilor personalului medical trebuie realizată cel puţin la nivelul prevăzut în normativul care a fost prezentat de presă.
"Putem discuta de aceste salarii în condiţiile în care tariful pe caz ponderat acordat de CAS se triplează. În alte condiţii, spitalele nu fac faţă acestor cheltuieli, dar în acelaşi timp spun că soluţia ar fi - corectă, după mine - ca banii, atât timp cât suntem trecuţi la bugetari, să fie daţi de la bugetul statului şi nu de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, care este plătit de fiecare dintre noi", a spus Irimie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
El a arătat că ar trebui să fie alocate fonduri de la bugetul statului aşa cum se dau la pompieri, poliţişti, funcţionari în ministere.
"Aşa ar fi corect, iar în condiţiile acestea spitalele ar folosi banii pe care îi câştigă prin prestaţia personalului medical, prin serviciile acordate, în folosul direct al bolnavilor, prin medicamente, materiale sanitare, investiţii şi alte lucruri", a explicat Irimie.
El crede că această soluţie este rezonabilă.
"Noi am fost acuzaţi că am închis 69 de spitale. Acum nu va fi nimeni acuzat că se vor închide, singure, cel puţin 300 de spitale în primul an", a spus fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Irimie a explicat că spitalele negociază cu CAS contractele, iar din bugetele acordate prin aceste contracte se plătesc şi salariile personalului medical.
"Salariile se acordă din serviciile medicale acordate. Spitalul negociază un contract, din acesta se plătesc şi salariile personalului medical, nu numai medicamentele, materialele sanitare şi restul", a spus Cristian Irimie.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii nu acordă bani de salarii decât pentru medicii şcolari, pentru medicii rezidenţi, pentru personalul medical din UPU şi serviciile de ambulanţă.
Potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizării, obţinută de MEDIAFAX, în sistemul sanitar, salariile de bază pentru funcţiile de conducere variază şi în funcţie de numărul de paturi din spitale. Astfel managerul unui spital cu peste 400 de paturi ar putea avea un salariu de 9.364 de lei pentru gradul 1 şi 9.905 pentru gradul 2, iar managerul unui spital cu sub 400 de paturi va fi remunerat, în funcţie de gradul pe care îl are, cu 9.105 lei sau 9.364 lei.
Managerul general al Serviciului de Ambulanţă ar putea avea 9.364 de lei pentru gradul 1 şi 9.905 lei pentru gradul 2.
Directorul medical al unui spital cu peste 400 de paturi cu grad 1 ar trebui să aibă un salariu de bază de 9.105 lei, iar pentru gradul 2, salariul ar trebui să fie 9.631 de lei.
În cazul directorilor medicali din spitalele sub 400 de paturi, salariile prevăzute în funcţie de grad sunt 8.607 lei şi 9.105 lei, în timp ce directorul medical din serviciile de ambulanţă ar putea fi remunerat cu 8.369 de lei (gradul 1) sau 8.852 lei (gradul 2).
Un medic şef ambulator de specialitate ar putea fi plătit cu 8.852 de lei pe lună pentru gradul 1 sau 9.105 lei pentru gradul 2, un şef serviciu - între 6.318 şi 7.692 de lei, un medic şef secţie sau şef laborator - 8.852 de lei (grad 1) sau 9.105 de lei (grad 2), în timp ce un asistent medical şef pe unitate - 5.171 de lei (grad 1) sau 5.884 de lei (grad 2).
Un medic primar din unităţi sanitare de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială ar trebui să aibă salariul de bază de la 5.636 lei până la 7.018 lei (sumă prevăzută pentru gradaţia maximă), un medic specialist - între 3.664 lei şi 4.563 lei, un medic rezident anul VI-VII - 3.409 lei şi 4.245 lei, un medic rezident anul IV-V - între 3.312 lei şi 4.124 lei, iar un medic rezident anul I - între 2.948 lei şi 3.671 lei. Un asistent medical/tehnician radiologie şi imagistică licenţiat/asistent medical de laborator din unităţi clinice ar putea avea salariu de până la 3.464 de lei.
Medicul stagiar ar putea primi, potrivit proiectului, între 1.899 şi 2.365 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe