Irimie: MS nu poate decide reorganizarea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale

Spitalele din subordinea autorităţilor locale vor putea fi reorganizate doar prin decizie a consiliilor locale respective, a declarat, vineri, secretarul de stat în MS Cristian Irimie, precizând că în cazul celor propuse pentru reorganizare autorităţile trebuie să-şi asume riscul privind finanţarea.

Urmărește
5 afișări

Irimie a declarat corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Sănătăţii va reanaliza în următoarea perioadă fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare, iar în cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea celor care se pretează îşi asumă riscul ca de la 1 aprilie să nu li se asigure finanţarea.

"Vom reanaliza fiecare caz în parte şi, în funcţie de rezultate, vom transmite care ar fi cele care se pretează la reorganizare. Dacă nu doresc reorganizarea, Consiile locale îşi asumă riscul ca, începând cu 1 aprilie, când se semnează noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, să nu îndeplinească condiţiile de finanţare. Ministerul Sănătăţii nu poate închide nici un spital care nu se află în subordinea sa, iar în cazul celor care sunt în subordinea autorităţilor locale, autoritatea locală poate decide privind viitorul lor", a spus secretarul de stat în MS.

El a menţionat că spitalele se înfiinţează, se reorganizează sau se desfiinţează la cererea consiliilor locale cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Irimie a precizat că a semnat cu Asociaţia Oraşelor din România o minută potrivit căreia spitalele nu vor fi desfiinţate de Ministerul Sănătăţii şi nici printr-o altă măsură luată prin sistemul de sănătate, iar Ministerul Sănătăţii va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale pe care acestea se angajează să îl respecte în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părţi.

El a mai spus că în următoarele două săptămâni va fi elaborat acest set de indicatori.

"Nu vor fi avantajoşi indicatorii elaboraţi de noi pentru foarte mulţi. Finanţarea este conform contractului-cadru şi spitalele se vor finanţa după cât merită", a spus Irimie.

Secretarul de stat a subliniat că spitalele, împreună cu autorităţile locale, ar trebui să facă simulări pentru a vedea în ce parametri de încadrează şi dacă "pot trăi sau nu".

Ministerul Sănătăţii a propus ca din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara recent că autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine, de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici