Irinel Popescu: Am realizat 270 operaţii de transplant hepatic, peste 200 de pacienţi trăiesc

Chirurgii de la Institutul Clinic "Fundeni" au realizat, în 14 ani, 270 de operaţii de transplant hepatic, mai mult de două sute dintre pacienţii cărora li s-au făcut respctivele informaţii fiind în viaţă, a declarat, vineri, prof. dr. Irinel Popescu, directorul clinicii.

Urmărește
51 afișări

Irinel Popescu a precizat că vineri se împlinesc 11 ani de la realizarea cu succes a primului transplant hepatic, supravieţuirea imediată după o astfel de operaţie fiind de 90%, iar supravieţuirea globală de 70%.

Directorul Clinicii de la Fundeni a spus că 2010 a fost un an de vârf în transplantul hepatic, fiind realizate 51 de astfel de intervenţii, dintre care 42 de la donatori - persoane decedate şi nouă de la persoane în viaţă. În 2011 până în prezent au fost realizate 20 astfel de intervenţii.

"Problema cea mai grea cu care se confruntă în continuare reţeaua de transplant este aceea a numărului insuficient de donatori. România figurează totuşi undeva pe hartă cu 70 de donatori în 2010, ceea ce înseamnă foarte mult comparativ cu anii de început. Este nevoie de o acţiune susţinută a Ministerului Sănătăţii, dar şi a celorlalţi factori de decizie pentru ca reţeaua de donatori de organe să crească, mai ales că listele de aşteptare ale bolnavilor care au nevoie de astfel de intervenţii sunt tot mai lungi", a declarat Irinel Popescu.

El a făcut această declaraţie cu ocazia marcării sărbătorii naţionale a transplantului, care în 2011 este dedicată celui hepatic.

Cu această ocazie au fost prezenţi în Capitală şi medicii străini care i-au ajutat pe chirurgii români să dezvolte chirurgia transplantului hepatic, dar şi primii pacienţi supuşi unor astfel de intervenţii denumiţi "curajoşii şi care duc o viaţă normală şi activă în urma operaţiei".

În timpul festivităţii au primit diplome pentru curajul lor Gheorghe Penea, primul pacient cu transplant hepatic reuşit, Chimea, fetiţa de numai câţiva anişori la momentul intervenţiei, acum adolescentă, Birtalan Ştefan, dar şi alte persoane care au suferit transplant renal.

Prezent la eveniment, Liviu Bîrlea, cel care a suferit transplant pulmonar, a vorbit despre această intervenţie care nu se realizează în România, precizând că sunt 17 români cu transplant pulmonar, dintre care 16 la Viena şi unul în Spania.

Cel mai vechi transplant pulmonar a fost făcut acum 11 ani. Cel mai tânăr pacient are 10 ani, el urmând să fie supus unui transplant renal, la Viena, a precizat Bîrlea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici