Irinel Popescu: Din păcate, în 2009, înregistrăm o scădere importantă a numărului de donatori

Chirurgii semnalează scăderea importantă a numărului de donatori, în 2009, şi susţin că motivul acestui fapt este campania negativă făcută doctorilor în cazul de la Slatina, când un bărbat a murit după ce a fost plimbat mai multe ore între secţiile unui spital.

Urmărește
11 afișări

"În 2006, au fost realizate 20 de transplanturi, în 2007 - 31 iar în 2008 - 42. Din păcate, în 2009 înregistrăm o scădere importantă a numărului de donatori. Eu cred că are legătură cu lumina în care a fost pus corpul medical prin cazul Slatina", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, profesor Irinel Popescu.

Afirmaţia a fost susţinută de directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul Victor Zota.

"Este dramatic ceea ce se întâmplă acum, în 2009. Am avut, în acest an, 30 de donatori declaraţi. În 14 cazuri, familia a refuzat prelevarea de organe în vederea transplantului de la ruda lor aflată în moarte cerebrală, în şase am primit acceptul, restul au fost incompatibilităţi", a mai spus Zota.

El a precizat că, în 2008, în Braşov, o singură familie a refuzat ca ruda lor să fie donator de organe pentru transplant, iar în 2009 au fost deja patru refuzuri.

"Rezultatul campaniilor negative la adresa sistemului sanitar, în general şi ale medicilor, în special, au dus la scăderea dramatică a donatorilor", a conchis directorul ANT.

Un bolnav de 62 de ani, din judeţul Olt, care a fost plimbat aproape patru ore între secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a murit, în 22 ianuarie, fără ca vreun medic să îi acorde tratamentul necesar.

O comisie condusă de ministrul Sănătăţii a decis, două zile mai târziu, eliberarea din funcţie a directorului executiv al ASP Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Olt, iar directorului medical al spitalului, medicilor de gardă şi asistentei şefe de tură ce au examinat pacientul care a murit la UPU a unităţii medicale le-au fost desfăcute contractele de muncă.

Colegiul Medicilor Olt a început, în 26 ianuarie, ancheta la Spitalul Judeţean din Slatina. O zi mai târziu, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Olt a hotărât, pe baza declaraţiilor şi a documentelor strânse în cazul bărbatului decedat la Spitalul Judeţean Slatina, să trimită cazul Comisiei de Jurisdicţie, deoarece există indicii că ar fi abateri deontologice în acordarea asistenţei medicale.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a început propria anchetă în cazul bărbatului care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi una în legătură cu deciziile Ministerului Sănătăţii, anunţa atunci preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici