Irinel Popescu: Personal, consider chirurgia oncologică inserată în reţeaua de chirurgie generală

Chirurgia oncologică ar trebui inserată în cadrul reţelei naţionale de chirurgie generală sub forma compartimentelor, întrucât institutele oncologice nu pot acoperi necesităţile acestui tip de chirurgie foarte răspândit şi cu un impact mare asupra prognosticului, a spus preşedintele CNAS.

Urmărește
23 afișări

Declaraţia preşedintelui CNAS, profesor doctor Irinel Popescu, a fost făcută, miercuri, în conferinţa de presă organizată cu ocazia deschiderii celui de al XI-lea Simpozion al Secţiunii Române de IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists).

"Simpozionul are ambiţii mai mari decât de obicei. În primul rând este o manifestare a IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists), prestigioasa asociaţie ştiinţifică internaţională al cărei profil principal îl constituie oncologia digestivă, reunind chirurgi, gastroenterologi şi oncologi. În al doilea rând, este o manifestare a ACHBT (Asociaţia Români de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic), asociaţie înfiinţată în anul 2006 cu scopul de a servi ca societate savantă pentru chirurgia hepato-bilio-pancreatică", a declarat profesorul Irinel Popescu.

Introdusă, iniţial, în România, sub denumirea de "supraspecializare", având la data respectivă (anul 2000) ca obiect "Chirurgia hepatică şi transplantul hepatic" şi durata de un an, s-a transformat în prezent în "studii aprofundate", având ca obiect "chirurgia hepato-bilio-pancreatică" şi durata de doi ani, pentru a corespunde normele europene, a mai spus preşedintele CNAS care este şi directorul Clinicii de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.

Potrivit medicului, în România, chirurgia ficatului a făcut progrese în ultimele două decenii, ajungându-se ca, în prezent, să se efectueze de rutină rezecţii hepatice majore în mai multe centre din ţară şi aproape 200 de transplante hepatice în Institutul Clinic Fundeni.

Scopul formării specialiştilor cu acest profil îl constituie crearea unei reţele naţionale de chirurgie hepato-bilio-pancreatică prin înfiinţarea unor compartimente cu acest profil în cadrul secţiilor de chirurgie generală.

O altă secţiune de "studii aprofundate", şi anume chirurgia oncologică, devenită şi ea cu durata de doi ani, va fi abordată atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi organizatoric, la seminarul care a început miercuri.

"Personal, consider chirurgia oncologică inserată tot în cadrul reţelei de chirurgie generală naţionale, sub aceeaşi formă a compartimentelor. Două sau chiar trei institute oncologice nu pot acoperi necesităţile acestui tip de chirurgie foarte răspândit şi cu un impact atât de mare asupra prognosticului'', a adăugat profesorul irinel Popescu.

El a pledat pentru dezvoltarea chirugiei de vârf în România, chiar dacă are preţuri mai mari.

"Progresul nu poate sta pe loc. În sănătate, rămânerea în loc pe motiv că nu avem bani, este păguboasă. Suntem obligaţi să oferim bolnavului din România tot ce este mai bun pentru sănătatea lui. Altfel pleacă în străinătate şi atunci trebuie să plătim mult mai mult", a mai spus profesorul Irinel Popescu.

El a opinat că în chirurgia foarte scumpă trebuie să existe o ierarhie de priorităţi. "Dacă nu introducem deloc tehnici de vârf, ne deprofesionalizăm", a mai spus preşedintele CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici