Îşi dau viaţa pentru un SELFIE. Merită? Avertismentul psihologilor, după ce o studentă la Arhitectură a murit electrocutată

Tinerii se încumetă să facă selfie-uri în locuri periculoase, punându-şi viaţa în pericol, din cauza insuficientei conştientizări a pericolului dar şi din nevoia de a atrage atenţia cu orice preţ, chiar cu riscul morţii, avertizează psihologul Diana Ioaneş după extinderea accentuată a fenomenului.

Urmărește
2853 afișări
Imaginea articolului Îşi dau viaţa pentru un SELFIE. Merită? Avertismentul psihologilor, după ce o studentă la Arhitectură a murit electrocutată

Îşi dau viaţa pentru un selfie, la propriu. Psihologii avertizează asupra pericolului la care se expun tinerii, după ce o studentă la Arhitectură a murit electrocutată

Psihologul Diana Ioaneş spune că vârsta adolescenţei este caracterizată de nevoia de a te distinge şi că tinerii trăiesc foarte mult pentru imaginea de sine, motiv pentru care aceştia ajung de multe ori în ipostaze care le pot pune viaţa în pericol.

„Insuficienta conştientizare a pericolului şi nevoia de a atrage atenţia cu orice preţ, îi determină pe tineri să ignore chiar riscul morţii. E o nevoie exagerată de a te distinge prin ceva, la vârsta adolescenţei trăieşti foarte mult pentru imaginea de sine, prin imaginea de sine, care acum e foarte bine vândută, să spunem aşa, pe Facebook, pe Instagram. Când mergi la un eveniment, nu te duci atât pentru eveniment, cât pentru pozele pe care le vei posta de acolo. Atunci, riscăm să ne punem viaţa în pericol, doar pentru a părea mai diferiţi, mai extravaganţi, mai altfel, şi ignorăm pericolele reale”, a explicat psihologul Diana Ioaneş într-o declaraţie acordată MEDIAFAX.

Ea explică faptul că în adolescenţă nu există intuiţia propriului sfârşit, ceea ce influenţează comportamentul tinerilor atunci când vine vorba de astfel de decizii care le pot pune viaţa în pericol.

„Intuiţia unui deznodământ fatal nu o ai în adolescenţă. Multe tinere rămân însărcinate cu ideea că nu o să li se întâmple tocmai lor, mai exact, ignori pericolul, în adolescenţă nu conştientizezi la modul real pericolul. La fel îşi spun 'şi nu o să mi se întâmple mie să ma electrocutez' ”, spune Diana Ioaneş.

Psihologul le recomandă tinerilor să reducă generalul la particular şi să se întrebe, atunci când iau astfel de decizii, dacă următoarele victime nu ar putea fi chiar ei.

„Înainte de a pleca să faci un selfie într-un astfel de loc, trebuie să te gândeşti dacă n-ai putea fi chiar tu cel căruia să i se întâmple ghinionul de a muri electrocutat. E precum în exemplul cu anunţurile din Anglia. Acolo s-a schimbat tipul de mesaj dat şoferilor, iar în momentul în care au schimbat discursul şi au spus că în fiecare zi mor în accident doi oameni pe şoselele din Anglia, aşa că vezi ca în seara aceasta să nu ai tu aceeaşi soartă, s-a redus considerabil numărul de accidente. Raportat la aceste cazuri, înainte de a te expune unui pericol, înainte de a te duce să faci o astfel poză, întrebă-te cât de riscantă e poza aceea pentru tine, dacă merită să îţi pui viaţa în pericol pentru un selfie pe internet. Ni se poate întâmpla tuturor”, a adăugat sursa citată.

Fenomenul selfie-urilor făcute în spaţii riscante, care le pot pune tinerilor viaţa în pericol a căpătat amploare şi în România, în ultimii ani, soldându-se, adesea, cu traumatisme grave, arsuri sau chiar cu deces. Un copil în de 15 ani s-a electrocutat în gara din Buzău, după ce s-a urcat, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, pe un tren ca să-şi un selfie. Băiatul a fost transferat la un spital din Bucureşti după ce a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului şi arsuri de gradul trei. Vienri, o tânără de 20 de ani a murit în localitatea ilfoveană Chitila, după ce s-a urcat pe un vagon ca să facă fotografii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici