Îşi mai face efectul vaccinul antigripal în luna ianuarie? Răspunsul specialiştilor

Vaccinarea antigripală este importantă chiar şi în luna ianuarie, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, precizând că sezonul gripal a debutat mai devreme în acest an decât anul trecut. Copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinaţi de medic şi să nu ia antibiotice.

Urmărește
4040 afișări
Imaginea articolului Îşi mai face efectul vaccinul antigripal în luna ianuarie? Răspunsul specialiştilor

Îşi mai face efectul vaccinul antigripal în luna ianuarie? Răspunsul specialiştilor

“Vaccinarea este potrivită şi acum, în luna ianuarie pentru persoanele care nu au reuşit să se vaccineze până în momentul de faţă. Este o durată între momentul vaccinării şi apariţia protecţiei. Practic cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Faţă de anul trecut sezonul a apărut mai precoce, cazurile de gripă au apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut”, a spus, pentru MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

De aceeaşi părere este şi medicul de familie Valeria Herdea, care susţine că vaccinarea în luna ianuarie nu prezintă riscuri pentru organism.

“Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie. Nu e o problemă dacă ne vaccinăm şi acum, dar este bine să conştientizăm faptul că un vaccin îşi face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea faţă de virusul gripal”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul de familie şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea.

Alexandru Rafila spune că vaccinarea este recomandată în special pentru pacienţii care au afecţiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar şi pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide şi copiii de peste şase luni.

În farmacii există două tipuri de vaccinuri, vaccinul trivalent şi tetravalent.

“Unul dintre vaccinuri, trivalent, conţine antigene provenite de la două tipuri de virus gripal A şi un tip de virus gripal B, iar celălalt, vaccinul tetravalent conţine două variante ale virusului gripal A şi două ale virusului gripal de tip B. E mai acoperitor, practic începând de la anul va fi singurul vaccin disponibil pe piaţă. Eficienţa acestuia a fost dovedită”, a explicat Alexandru Rafila.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, spune că pentru a preveni virozele respiratorii este esenţial ca oamenii să aibă o atitudine profilactică, adică să prevină din timp infecţiile. Aceste lucru, spune medicul, poate fi făcut printr-un regim de viaţă sănătos.

“Să avem grijă de igiena personală. Să ne suflăm nasul în batistă şi să avem batistă de unică folosinţă. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară şi nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenţia virozelor şi în special al gripei”, a spus Valeria Herdea.

Specialistul precizează că dacă cineva are o viroză atunci este important să se adreseze medicului de familie şi să nu meargă într-un colectiv.

“În cazul copiilor este important să-i ţinem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, adică care scade febra şi hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, şi să nu dăm antibiotice fără ca acel copil să fie văzut şi examinat de un medic”, a explicat medicul de familie.

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa din cauza gripei de la începutul acestui sezon. Niciuna dintre acestea nu era vaccinată antigripal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici