Israelul marchează ziua de 7 octombrie în umbra escaladării războiului. Hamas a ucis 1.200 de oameni şi a luat ostatici alţi 250

Israelienii marchează luni primul an de la atacul devastator al Hamas care a declanşat un război care a stârnit proteste în întreaga lume şi riscă să declanşeze un conflict mult mai amplu în Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Israelul marchează ziua de 7 octombrie în umbra escaladării războiului. Hamas a ucis 1.200 de oameni şi a luat ostatici alţi 250

Israelul marchează ziua de 7 octombrie în umbra escaladării războiului. Hamas a ucis 1.200 de oameni şi a luat ostatici alţi 250

Ceremoniile şi protestele din Ierusalim şi din sudul Israelului au fost programate să înceapă în jurul orei 06:29 a.m., ora la care militanţii conduşi de Hamas au lansat rachete în Israel la începutul atacului din 7 octombrie anul trecut.

Aceştia au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene.

Luni, forţele de securitate erau în stare de alertă maximă în întreaga ţară, au declarat armata şi poliţia, anticipând posibile atacuri palestiniene planificate pentru aniversarea zilei de 7 octombrie 2023, când a început cea mai sângeroasă vărsare de sânge din conflictul israeliano-palestinian vechi de decenii.

Atacul Hamas asupra comunităţilor israeliene din jurul Fâşiei Gaza şi campania neîncetată de răspuns a Israelului au destabilizat Orientul Mijlociu, în timp ce amploarea crimelor şi a distrugerilor a îngrozit oamenii din întreaga lume.

În afara Israelului, sunt aşteptate demonstraţii în întreaga lume împotriva ofensivei sale în Fâşia Gaza, care a devastat enclava de coastă dens populată, a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, şi a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.

Pentru Israel, atacul surpriză al grupării islamiste palestiniene a fost unul dintre cele mai grave eşecuri de securitate pentru o ţară care se mândreşte cu o armată puternică şi sofisticată.

Atacul a condus la cea mai mortală zi din Israel, a distrus sentimentul de securitate al multor cetăţeni şi a dus încrederea acestora în liderii săi la noi minime.

Majoritatea morţilor au fost civili, inclusiv femei, copii şi bătrâni, ucişi în casele lor, pe drumuri şi la un festival de muzică în aer liber - precum şi soldaţi aflaţi în bazele militare din apropierea graniţei cu Gaza.

În Gaza, au rămas 101 ostatici, în timp ce forţele israeliene îşi continuă misiunea de a pune capăt dominaţiei Hamas asupra enclavei şi de a-i demola capacităţile militare.

Însă centrul de interes al războiului s-a mutat din ce în ce mai mult spre nord, în Liban, unde forţele israeliene fac schimb de focuri cu Hezbollah de când gruparea susţinută de Iran a lansat un atac cu rachete în sprijinul Hamas la 8 octombrie.

Ceea ce a început ca schimburi de focuri zilnice limitate a degenerat în bombardamente asupra bastionului Hezbollah din Beirut şi într-o ofensivă terestră în satele de frontieră, menită să elimine luptătorii Hezbollah de acolo şi să permită întoarcerea zecilor de mii de israelieni evacuaţi din casele lor din nordul ţării.

Atacul Israelului, care a ucis peste 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, a declanşat o fugă masivă din sudul Libanului, unde au fost strămutate peste 1 milion de persoane.

O serie de asasinate israeliene din ultimele luni, care au ucis şefi ai Hezbollah şi Hamas, şi un atac sofisticat asupra Hezbollah prin intermediul pager-elor şi radiourilor au redat israelienilor un oarecare sentiment de securitate.

Dar au provocat, de asemenea, atacuri fără precedent cu rachete din partea Iranului, stârnind temeri legate de un război regional cu un inamic puternic. Israelul nu a răspuns încă la al doilea tir iranian de la 1 octombrie, dar a promis un răspuns dur.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
israel,
război,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici