Tulpina britanică a ajuns şi în România, cel mai nou caz fiind un pensionar de 69 de ani din Constanţa. Acesta nu a călătorit în Marea Britanie şi nici nu a avut contact cu alte persoane infectate cu această tulpină.
În total, în România au fost depistate cinci astfel de cazuri cu noua variantă de coronavirus.
Nciuna dintre aceste persoane nu a întâmpinat probleme grave, toţi sunt în izolare la domiciliu sub tratamentul dat de medicul de familie.
Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat spune că se aşteaptă ca în următoarea perioadă numărul de contaminări cu această tulpină să crească.
Epidemiologul Octavian Jurma estimează ca în 3 luni 60% din cazurile din Bucureşti vor fi cu noua tulpină.
Varianta britanică este cu 70% mai contagioasă şi pune în alertă întrega lume.
În Israel toate zborurile au fost anulate. Marea Britanie înăspreşte restricţiile, la fel şi Germania.
Dar ca să ştim cât de răspândită este tulpina şi la noi e nevoie de analize de laborator speciale, numite secvenţiere.
La noi se fac, deocamdată, foarte puţine, deşi Comisia Europeană a cerut să analizăm între 5 şi 10 la sută din testele pozitive.
Secvenţirea nu este o regulă la noi, este selectivă.
„Exista aşa zisele tulpini suspecte. Am avut situaţii în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpina de tip britanica care face pe omul de laborator se supune aceasta tulpina unui proces de secvenţiere. Este un proces laborios şi costisitor. Din câte ştiu eu costa circa 500 de euro o secvenţiere de tulpina”, spune Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică.