Isteria aerului condiţionat: Este disperare. Am vândut tot. Preţurile sunt cu 10-15% mai mici faţă de anul trecut

Sociologii sunt de părere că aerul condiţionat îi face pe români mai productivi la locul de muncă. "În sociologia muncii există studii care arată că îmbunătăţirea condiţiilor de muncă poate duce la sporirea capacităţii de muncă.

Urmărește
537 afișări
Imaginea articolului Isteria aerului condiţionat: Este disperare. Am vândut tot. Preţurile sunt cu 10-15% mai mici faţă de anul trecut

Isteria aerului condiţionat: Este disperare. Am vândut tot. Preţurile sunt cu 10-15% mai mici faţă de anul trecut (Imagine: www.olumenebuna.ro)

Odată cu fenomenul încălzirii globale, aerul condiţionat devine o necesitate. Introducerea aerului condiţionat a revoluţionat lumea arabă. Acolo se muncea mai mult noaptea, iar după introducerea aerului condiţionat s-a putut munci şi ziua. Cunosc o femeie din România care a avut o afacere din care s-a îmbogăţit, acum vreo 15 ani, vânzând aparate de aer condiţionat în Libia", a declarat pentru gândul Dan Lungu, lector la Facultatea de Sociologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Românii şi beneficiile aerului condiţionat

În România însă, populaţia a putut beneficia de aparate de aer condiţionat abia după 1990. Acestea nu aveau şi funcţie de încălzire ca în prezent, ci doar de răcire. "Primele sisteme de climatizare apărute în România aveau un preţ apropiat de 1.000 de dolari. Daewoo Electronics a fost între primele firme care au adus în România aparate de aer condiţionat", a declarat pentru gândul Tavi Filip, director de service la Biroul reprezentativ al Daewoo Electronics România.

"Nu multă lume avea atunci acasă un aparat de aer condiţionat. Costul instalării unui aparat era de 100 de dolari", ne-a spus Florin Bud, de la o firmă care se ocupă de montarea sistemelor de climatizare.

În prezent, cele mai ieftine sistemele de climatizare au preţuri de până în 1000 lei, iar cele mai scumpe, ajung la 5.000 de lei şi sunt destinate, în special, clădirilor de birouri. Costul de instalare variază între 250 şi 400 de lei. "Cele mai scumpe sunt cele cu invertor, dar sunt şi cele mai eficiente. De obicei, clienţii se uită la preţ în primul rând, atunci când vor să cumpere un aparat de aer condiţionat", ne explică reprezentantul unei firme care vinde aparate de aer condiţionat.

"Este disperare. Am vândut tot"

Anul ăsta însă, românii s-au înghesuit să cumpere aparate de aer condiţionat. "Este disperare. Am vândut tot. Am livrat 4.000 de sisteme de aer condiţionat, acum vindem ce mai avem "în curte". Sunt aparate importate, produse în Egipt. Au un preţ de 750 lei. Vremea a ţinut cu noi anul acesta, faţă de anul trecut", a declarat pentru gândul Despina Stoian, director de vânzări de la Frigotehnica, companie care distribuie aparate de aer condiţionat din anul 2000. Ea spune că preţurile din acest an sunt cu 10-15% mai mici faţă de anul trecut, pentru că "este mare criza".

Citeşte mai multe despre isteria aerului condiţionat pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici