Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie pentru liceu

„Istoria Comunismului în România” va deveni disciplină obligatorie pentru liceu, aceasta fiind inclusă în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, a anunţat vineri deputatul Alexandru Muraru.

Urmărește
1031 afișări
Imaginea articolului Istoria Comunismului în România devine disciplină obligatorie pentru liceu

„Propunerea, făcută în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi a Xenofobiei, în vederea introducerii <Istoriei Comunismului în România> ca disciplină obligatorie pentru liceu, a fost cuprinsă în proiectul Legii învăţământului preuniversitar <România Educată>. Am lansat această iniţiativă în cadrul Forumului Educaţiei la Iaşi 2022, atunci când am subliniat faptul că generaţiile de mâine trebuie educate în spiritual democraţiei, valorilor libertăţii şi combaterii formelor de falsificare a istoriei”, susţine Alexandru Muraru într-un comunicat.

Conform acestuia, propunerea este susţinută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care va avea un rol în armonizarea materiei în programa şcolară.

Potrivit proiectului de lege, programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România" se elaborează de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, folosind şi expertiza altor instituţii precum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

„Printr-o ofertă educaţională flexibilă şi ancorată în realitate, este important să pregătim nu doar oameni pentru piaţa muncii ci buni cetăţeni într-o democraţie puternică. După trei decenii de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, valorilor libertăţii şi combaterii formelor de falsificare a istoriei. Avem această datorie în faţa unui context social în care mesajele de ură şi propaganda negaţionistă nasc nostalgii faţă de regimul comunist criminal şi ilegitim. Viitorii cetăţeni şi lideri trebuie să dobândească o formă de rezilienţă solidă, iar discipline ca aceasta, precum şi <Istoria Evreilor. Holocaustul> vor crea conştiinţa civică necesară pentru a respinge prejudecăţile istorice, propaganda distorsionărilor false, germenii discriminării şi nostalgiile regimurilor totalitare”, a adăugat deputatul.

Conform acestuia, astăzi, tot mai mulţi cetăţeni români riscă să cadă victime naraţiunii antieuropene şi antidemocratice, fenomen exploatat pe valul emoţional al unui război dus la graniţa României în care democraţia se apără cu viaţa în faţa totalitarismului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici