- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.12.2018, 08:17)
- Departamentul Cultură-Media
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Istoria neştiută a Unirii de la 1918. Detaliile proclamaţiei, stabilite la Hotelul "Hungaria"
Delegaţii la Marea Adunare de la Alba Iulia din decembrie 1918 au stabilit ultimele detalii ale Marii Uniri într-un hotel numit la acea vreme "Hungaria". După Unire, hotelul a devenit "Dacia", apoi "Apulum", fiind demolat ulterior de comunişti întrucât "deranja" planurile de extindere a oraşului.
Urmărește
2105 afișări
Detaliile Marii Uniri, stabilite la Hotelul "Hungaria" (Alba 24)
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
La 30 noiembrie 1918, deputaţii şi delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au hotărât, la Hotelul "Hungaria", condiţiile Marii Uniri de la 1 Decembrie şi programul Marii Adunări Naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
Hotelul "Hungaria" apare în numeroase relatări privind evenimentele din 1 Decembrie 1918, iar în una dintre ele corespondentul ziarului "Aradi Kozlony" în România scria: "Trenurile speciale pline până la refuz, ce sosesc din jumătate în jumătate de oră, varsă o lume imensă în Gara Alba Iulia. Sânt delegaţii români formaţi din ţărani, preoţi şi intelectuali de la oraşe, care vin să ia parte la Marea Adunare Naţională a românilor din Ardeal şi din celelalte teritorii ale Ungariei. Delegaţii diferitelor sate româneşti intră în horă şi fluturând steaguri tricolore, cântând imnuri patriotice şi manifestând entuziasm pentru România Mare. Ordinea la Alba Iulia este menţinută de ostaşii fostului regiment 33 infanterie, încadraţi în Garda Naţională Română de sub comanda maiorului Alexandru Vlad".
Relatarea continua cu descrierea evenimentelor şi a oamenilor care aşteptau acele trenuri: "Ordinea în gară, pe care flutură acuma drapele româneşti, este păzită tot de membrii Gărzii Naţionale, populaţia oraşului, îmbrăcată în port naţional, aşteaptă sosirea trenurilor".
"Conducătorii românilor s-au consfătuit azi toată ziua pentru a pune la punct cât mai bine programul zilei de mâine. Consfătuirea fruntaşilor a avut loc în încăperile de la etaj ale Hotelului «Hungaria». Conducătorii Consiliului Naţional Român au fost cazaţi aici şi consfătuirile, cu mici întreruperi, au ţinut până târziu după miezul nopţii. Piaţa din faţa Hotelului «Hungaria» geme de lumea care aşteaptă sfârşitul şedinţelor. Cafeneaua şi restaurantul hotelului sânt pline până la refuz. Peste tot o veselie debordantă, muzica ţigănească, cântece patriotice, dansuri naţionale. Orăşenii şi ţăranii dansează împreună jocurile româneşti", scria acelaşi corespondent.
După ce şi-au ţinut şedinţele pregătitoare la Hotelul "Hungaria", în 1 Decembrie delegaţii s-au îndreptat către Sala Unirii, devenită o clădire simbolică pentru Marea Unire.
Locul în care s-au întâlnit cei 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania a fost, înainte de 1918, o casină militară, unde se întâlneau ofiţerii austro-ungari la dans şi la alte evenimente.
Acum, Sala Unirii găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost făcute, de Samoilă Mârza.
Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat "Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania", în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.
Mai puţin fericit a fost însă destinul vechiului Hotel "Hungaria", construit în 1887. După 1 Decembrie 1918, numele său a fost schimbat în "Dacia", fiind timp de zeci de ani unul dintre cele mai importante hoteluri din Alba Iulia.
La începutul secolului XX, hotelul avea un restaurant, o cafenea şi o sală de întâlniri care găzduia cele mai importante evenimente din oraş. De asemenea, zona în care se afla hotelul era principalul spaţiu de promenadă pentru localnici.
După instaurarea comunismului, Hotelul "Hungaria", care devenise între timp "Dacia", şi-a schimbat numele în "Apulum".
Ulterior, hotelul şi-a pierdut din farmecul de altădată, sufocat de blocurile care se construiau cu repeziciune.
În anii '80, vechiul Hotel "Hungaria", "locul în care s-au făcut ultimele preparative pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia", a căzut pradă demolărilor comuniste.
Acum, în zona în care a existat Hotelul "Hungaria" sunt blocuri de locuinţe şi sediile unor bănci şi firme, fără ca acolo să se fi amenajat vreodată piaţa centrală a oraşului, pentru care imobilul fusese demolat.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe