Istvan Haller de la CNCD, în greva foamei
Istvan Haller, membru al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu rang de secretar de stat, a intrat, joi, în greva foamei, nemulţumit de atitudinea Executivului în problema Hădăreni şi acuzând Guvernul că a minţit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Localitatea Hădăreni, jud. Mureş (Imagine: Mediafax Foto)
Haller a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că gestul său este unul de protest faţă de atitudinea Guvernului de la Bucureşti în problema Hădăreni.
În urmă cu mai bine de trei ani, agentul guvernamental român la CEDO a fost de acord ca, din bani guvernamentali, să construiască trei case pentru familiile ale căror locuinţe au fost incendiate în evenimentele de la Hădăreni, dar şi o hală care să fie la dispoziţia unor firme care să angajeze oameni din zonă.
"Aşa dispunea CEDO în hotărârea din cauza Moldovan şi alţii împotriva României", a arătat Haller.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Ce înseamnă cele 89 de secunde rămase
-
Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia
-
Bolojan despre interimatul prezidenţial: Există o realitate constituţională ce trebuie respectată
-
George Simion acuză „lovitura de stat” din România şi lansează atacuri la adresa UE
Acesta a mai spus că termenul de trei ani a expirat, însă Executivul a promis "în repetate rânduri" că problema va fi rezolvată, ultima dată în 9 septembrie, atunci când, într-o întâlnire la care au participat şi jurnalişti, şi localnici din Hădăreni, reprezentantul Guvernului a spus că lucrările vor fi finalizate în 15 decembrie.
"Astăzi, în 2 octombrie, am aflat că nu s-a alocat încă niciun ban. Mi-e greu să cred că mai este timp pentru rezolvarea problemei şi pentru construcţia a trei case şi o hală", a spus Haller.
Acesta a criticat dur atitudinea Guvernului, atât faţă de cetăţenii din Hădăreni, care ar fi trebuit să beneficieze de facilităţile promise, cât şi faţă de CEDO.
"Este extrem de grav faptul că, după opinia mea, românii nu mai pot avea încredere nici în CEDO. Am ajuns la faza în care CEDO, ultima speranţă a multor români care nu-şi găsesc dreptatea în ţară, să fie minţită de Guvernul de la Bucureşti", a declarat Haller, secretar de stat.
Oficialul a precizat că a început greva foamei de joi dimineaţă.
"Voi veni la serviciu atât timp cât voi putea. Când nu o să mai pot, probabil că-mi voi lua concediu", a conchis demnitarul.
Conflictul din localitatea mureşeană Hădăreni a izbucnit în seara zilei de 20 septembrie 1993, printr-o altercaţie între trei romi, Gligor Gheţan şi fraţii Lăcătuş Rîpa Lupian şi Lăcătuş Aurel Pardailian.
Conflictul spontan dintre cei trei a atras mai multe persoane, atât români cât şi romi. La un moment dat, Lăcătuş Rîpa Lupian l-a lovit cu un cuţit în piept pe Crăciun Cheţan, care a decedat la scurt timp. Poliţia din localitate a încercat să intervină, însă fraţii Lăcătuş au refuzat să se predea autorităţilor. Ei s-au ascuns într-o locuinţă din localitate şi au ameninţat că vor ucide câteva persoane dacă nu sunt lăsaţi în pace.
Localnicii s-au adunat în jurul casei în care s-au ascuns cei doi, iar câteva persoane au început să arunce cu pietre pentru a-i determina să iasă şi să se predea.
Două persoane din mulţime au aprins o bucată de hârtie şi au aruncat-o în interiorul casei, care a început să ardă, iar Lăcătuş Rîpa Lupian a ieşit. Oamenii adunaţi în jurul casei au început să-l lovească pe acesta, conflictul amplificându-se.
În urma conflictului dintre români şi etnicii romi, din seara zilei de 20 septembrie 1993, de la Hădăreni (jud. Mureş), patru persoane au murit, 14 locuinţe au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse parţial.
Autorităţile române au despăgubit 25 de romi pentru daunele suferite în timpul conflictului.
Romii din Hădăreni, asistaţi de Romani Criss, au depus, în urmă cu un an, o nouă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reclamând încălcarea dreptului lor la proprietate şi la un proces echitabil în cauza privind executarea silită a românilor care i-au agresat.
Romii din Hădăreni au mai depus plângeri la CEDO, parte din ei ajungând la o soluţionare amiabilă (înţelegere) cu statul român în 5 iulie 2005, iar ceilalţi obţinând plata de daune pentru încălcarea unor drepturi, o săptămână mai târziu. Valoarea tuturor despăgubirilor acordate acestora de instanţa europeană şi acordate de statul român se ridică la 500.000 de euro.
Ca urmare a soluţiei amiabile la care a ajuns cu romii din Hădăreni, statul român trebuia să iniţieze un amplu program pentru comunitatea din zonă, care să se desfăşoare până în 2010.
Bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a fost suplimentat, la sfârşitul lunii august, cu 2,16 milioane lei pentru finanţarea în acest an a Programului de dezvoltare comunitară în localitatea Hădăreni, care are ca scop integrarea socială, culturală şi economică a comunităţii multietnice din zonă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:23
-
ieri, 22:51
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1070. Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia / SBU demontează reţeaua de spioni ruşi care viza avioanele F-16 / Zelenski s-a întâlnit cu Macron şi preşedintele Consiliului European, în Polonia / Rafinăria de petrol Ryazan din Rusia îşi suspendă activitatea / Atacuri ruseşti asupra a 9 comunităţi din regiunea Sumy