ISU Bucureşti: Arena Naţională nu primeşte aviz până nu rezolvă problema acoperişului

Arena Naţională nu va primi autorizaţie de securitate la incendiu până când materialul din care este realizat acoperişul retractabil nu va putea fi omologat în Uniunea Europeană, susţin reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Urmărește
1399 afișări
Imaginea articolului ISU Bucureşti: Arena Naţională nu primeşte aviz până nu rezolvă problema acoperişului

ISU Bucureşti: Arena Naţională nu primeşte aviz ISU până nu rezolvă problema acoperişului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, pentru a putea fi eliberată autorizaţie de securitate la incendiu pentru Arena Naţională, trebuie să fie prezentat un document de la constructor din care să reiasă că materialul din care este realizat acoperişul se încadrează în legislaţia europeană.

"ISU Bucureşti-Ilfov a analizat documentaţia depusă de constructorul stadionului Naţional Arena, actualizată în ultimii ani. În acest dosar nu a fost prezentat un certificat de performanţă sau agrement tehnic european privind performanţa la foc a copertinelor", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Acesta a precizat că, până când situaţia nu va fi remediată, Arena Naţională nu va primi autorizaţie de la ISU Bucureşti-Ilfov.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au transmis municipalităţii, vineri, acest punct de vedere.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil, care a fost construit fără să existe autorizaţie de la ISU, iar eliberarea acestui document este şi acum imposibilă din cauza faptului că materialul din care este construit nu este omogolat în România.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrărilor, deşi se ştia că stadionul nu va putea primi avizul de la ISU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România, fosta administraţie a decis totuşi să semneze recepţia lucrărilor.

Edilul a afirmat că acesta este un caz tipic de gestiune proastă a banului public şi de management defectuos, banii fiind aruncaţi "pe apa sâmbetei".

Primarul a mai spus că, în prezent, singura soluţie care pare rezonabilă este ca toate activităţile să se desfăşoare cu acoperişul strâns, iar dacă nici aşa nu va fi obţinut avizul ISU, va trebui demontat acoperişul retractabil. "Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administraţie", a precizat Sava.

Consilierul primarului general pe probleme de dezvoltare şi investiţii, Victor Picu, a precizat că de la începutul proiectului a existat avizul ISU, însă iniţial era vorba de un acoperiş fix, din tablă, care acoperea doar tribunele.

După ce a fost modificat proiectul, nu s-a mai solicitat un alt aviz ISU pentru că, potrivit legislaţiei, nici nu ar fi fost necesar, a spus Picu. El a precizat că, pe de altă parte, a fost vorba de o modificare foarte serioasă şi ar fi trebuit modificată autorizaţia de construire, fiind incorect că acest lucru s-a făcut prin dispoziţie de şantier.

"Există aviz pentru proiectul iniţial, dar nu se poate da aviz pentru acoperişul retractabil pentru că membrana acestuia nu are agrement tehnic. Nu există agrement tehnic european sau naţional pentru membrana folosită", a explicat consilierul primarului.

Picu a mai spus că Stadionul Naţional va rămâne închis până se găseşte o soluţie.

"Am făcut o solicitare la ISU să vedem dacă putem face activităţi sportive dacă retractăm acoperişul", a adăugat consilierul primarului.

Victor Picu a adăugat că există trei răspunsuri de la ISU privind avizul pentru Arena Naţională, ultimul fiind dat în 2 aprilie 2015, iar în toate răspunsurile s-a precizat acelaşi lucru, respectiv că este necesară prezentarea agrementului european şi naţional, pentru că materialele folosite trebuiau să fie în acord cu normele în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici