ISU Bucureşti: Echipele au intrat în clădirea Millenium Business Center după 5-7 minute

Echipa de intervenţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti a intervenit, pentru stingerea incendiului izbucnit în 26 iunie la clădirea Millenium Business Center, după 5-7 minute, după ce persoana care reprezenta obiectivul a obţinut acceptul conducerii.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului ISU Bucureşti: Echipele au intrat în clădirea Millenium Business Center după 5-7 minute

ISU Bucureşti: Echipele au intrat în clădirea Millenium Business Center după 5-7 minute (Imagine: Marius Memes/Mediafax Foto)

Dispeceratul ISU Bucureşti a fost alertat prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, în data de 26 iunie, la ora 22.37, despre producerea unui incendiu la un panou publicitar amplasat pe faţada exterioară a clădirii Millenium Bussiness Center, nefiind precizate alte detalii despre evenimentul produs, se arată într-un comunicat de luni al Inspectoratului.

Garda de intervenţie - compusă din două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţimi, o descarcerare şi o ambulanţă -, ajunsă la faţa locului, a intrat în clădire după circa 5-7 minute, numai după ce persoana care reprezenta obiectivul a obţinut acceptul conducerii.

Comandantul intervenţiei a solicitat persoanei care reprezenta obiectivul, întreruperea alimentării cu energie electrică, aceasta refuzând şi motivând că în clădire sunt spaţii private, inclusiv bănci, care necesită a fi permanent securizate.

De asemenea, comandantul intervenţiei a ordonat adoptarea simultană a unui dispozitiv interior - de la hidranţii interiori ai clădirii şi a unuia exterior, folosind autospecialele pentru intervenţie şi salvare de la înălţimi.

Persoana care reprezenta obiectivul, după refuzul de a opri alimentarea cu energie electrică, a comunicat comandantului intervenţiei că nu puteau fi utilizate coloanele uscate (la care se puteau racorda autospecialele de lucru cu apă şi spumă) deoarece coborau în subsolul clădirii şi a confirmat că instalaţia de hidranţi interiori poate fi utilizată, potrivit sursei citate.

După realizarea dispozitivului interior, comandantul intervenţiei a constatat că hidranţii interiori nu puteau fi folosiţi. La patru robineţi aferenţi hidranţilor interiori, amplasaţi în interiorul etajului tehnic (etajul 19), lipseau roţile de manevră, fapt care a condus la imposibilitatea deschiderii acestora.

ISU Bucureşti arată că, în prima fază de dezvoltare a incendiului, hidranţii interiori nu aveau asiguraţi parametrii necesari (debit-presiune), din cauză că a intrat în funcţiune numai pompa pilot - jockey (pompă cu rol de asigurare a eventualelor pierderi din instalaţie şi de menţinere a presiunii) din grupul de pompare aferent, care mai avea în componenţă două pompe (una activă şi una de rezervă) care trebuiau să intre în funcţiune automat şi să asigure un debit de 83 mc/h şi presiunea de 135mCA.

Ulterior, atât pompa activă, cât şi cea de rezervă au fost puse în funcţiune alternativ, manual, de către personalul administrativ prezent în clădire, însă fără asigurarea continuităţii parametrilor necesari - debit şi presiune.

În aceste condiţii, dispozitivul de stingere a fost concentrat pe exteriorul clădirii, folosindu-se autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi, alimentate de la autospecialele de lucru cu apă şi spumă, potrivit sursei citate.

Perdeaua de drencere de pe faţada clădirii orientată către complexul cultural armean nu a funcţionat, iar propagarea violentă şi foarte rapidă a incendiului pe faţada exterioară a clădirii, coroborată cu lipsa surselor de alimentare cu apă din zona incendiată, a necesitat concentrarea unui număr mare de forţe şi mijloace (23 autospeciale cu apă şi spumă, 10 autoscări mecanice, o autospecială de descarcerare şi trei ambulanţe), mai arată ISU Bucureşti.

Incendiul a fost localizat şi lichidat fără a se propaga la vecinătăţi, nefiind afectate imobilele de locuit şi clădirile de patrimoniu aflate în imediata apropiere (Biserica Armenească, Muzeul Comunităţii armene şi Biblioteca Bisericii, cu excepţia unei părţi a acoperişului clădirii administrative a parohiei, care a înregistrat pagube minore).

Pe parcursul intervenţiei nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, pagubele în interiorul clădirii Millenium Business Center au fost minore, iar vecinătăţile nu au fost afectate, potrivit ISU Bucureşti.

Instituţia a informat că, luni, se vor definitiva analizele de laborator pentru determinarea clasei de combustibilitate a materialului din componenţa faţadei clădirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici