Parlamentarii italieni au aprobat o lege care interzice producţia, vânzarea sau importul de carne crescută în laborator sau furaje pentru animale, afirmând că aceasta este o apărare a tradiţiei italiene. Ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat că Italia devine „prima ţară sigură din lume împotriva riscurilor sociale şi economice ale hranei sintetice”, informează BBC.
Votul a generat atât susţinere, cât şi proteste, având loc o altercaţie între fermieri şi parlamentari. Cu toate acestea, parlamentul a aprobat legea cu 159 de voturi pentru şi 53 împotrivă.
Legea are puţin efect în prezent, deoarece carnea cultivată a fost aprobată doar pentru consum în Singapore şi SUA. Uniunea Europeană încă nu a autorizat carnea crescută în laborator, iar, dacă o va face, legea italiană ar putea fi contestată.
Această victorie este salutată de ministrul Agriculturii, care cu un an în urmă a promis să oprească „hrana sintetică” în Italia. El a lăudat parlamentarii pentru apărarea tradiţiei alimentare italiene.
Cu toate acestea, profesorul Elena Cattaneo, senator şi specialist în bio-ştiinţe, a condamnat petiţia care a stat la baza legii, considerând-o un afiş emoţional care prezintă hrana naturală ca fiind bună şi pe cea cultivată ca fiind rea.
Legea interzice alimentele sintetice produse din celule animale fără a ucide animalul şi impune producătorilor să nu folosească termeni specifici pentru carne pe etichetele proteinelor pe bază de plante.
Această decizie reprezintă, de asemenea, o dezamăgire pentru grupurile de protecţie a animalelor, care văd carnea crescută în laborator ca o soluţie pentru protejarea mediului de emisiile de carbon.