Italienii spun că infracţiunile sunt comise în principal de romi şi îi consideră leneşi şi obraznici
Cei mai mulţi dintre italieni consideră că infracţiunile sunt comise de imigranţii de etnie romă şi că expulzările sunt justificate, preferând să nu îi aibă ca vecini ori prieteni pe românii sau romii aflaţi în Italia şi catalogându-i pe aceştia din urmă drept leneşi, vulgari, violenţi şi obraznici.
Italienii spun că infracţiunile sunt comise în principal de romi şi îi consideră leneşi şi obraznici
Concluziile rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat în Italia, în perioada 20 martie-11 aprilie, prin chestionarea a 1.200 persoane de peste 17 ani din 75 de localităţi de către institutele de cercetare Focus Marketing din Napoli (Italia) şi Metro Media Transilvania din România şi prezentat, marţi, pe site-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale.
Rezultatele studiului sunt considerate reprezentative pentru populaţia din Italia de peste 17 ani, marja de eroare maximă a rezultatelor fiind de +/- 2.9% la un nivel de încredere de 95%.
Primul cuvânt care le vine în minte italienilor atunci când se gândesc la imigranţii străini este "prea mulţi străini" (7%), "persoane foarte sărace şi murdare" (6%) şi "delincvenţi" (4%), iar mai mult de jumătate dintre aceştia au o părere proastă despre imigranţi, în principal din cauza infracţiunilor comise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Peste 80% dintre italieni declară totodată că nu au suferit vreo agresiune comise de un imigrant, în timp ce victimele infracţiunilor îi indică drept autori pe romi (50%) şi români (24%).
Principala nemulţumire asociată cu prezenţa imigranţilor români în Italia este infracţionalitatea de vitrină (furturi, agresiune verbală şi fizică, cerşetorie, mizerie) - 61% dintre italieni sunt de acord cu faptul că infracţionalitatea a crescut în Italia urmare a venirii imigranţilor români, iar 51% sunt de acord că datorită imigranţilor români cerşetoria şi mizeria în spaţiile publice au crescut.
Opiniile conform cărora Italia are de câştigat de pe urma imigranţilor sunt împărţite în proporţii egale, dar majoritatea consideră că expulzările sunt justificate şi că străinii se integrează cu dificultate în societate. Întrebaţi dacă ar fi de acord ca imigranţi români să facă parte din grupul lor de prieteni, 46% dintre intervievaţi au răspuns negativ şi 54% afirmativ, diferenţa fiind mai mare în defavoarea imigranţilor de etnie romă (75% negativ şi 25% afirmativ), aceleaşi răspunsuri fiind prezentate şi în ipoteza de a avea vecini imigranţi români sau de etnie romă.
Imigranţii romi sunt consideraţi drept leneşi (48% dintre respondenţi), indisciplinaţi (52%), obraznici şi vulgari (48%), violenţi şi agresivi (38%), aprecierile negative fiind semnificativ mai reduse în cazul imigranţilor români. Trei sferturi dintre italieni spun că imaginea imigranţilor români are de suferit din cauza romilor.
Românii sunt poporul cu care cei mai mulţi dintre italieni asociază romii stabiliţi în Italia, iar România este pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor simpatizate, fiind imaginea persoanelor sărace, a romilor şi a lui Dracula, dar şi a femeilor frumoase. Puţin peste jumătate dintre italieni consideră de altfel că imaginea României în Italia s-a schimbat în rău odată cu venirea imigranţilor români şi nu intenţionează să viziteze ţara în următorii doi ani, iar 34% consideră că majoritatea aprecierilor negative la adresa imigranţilor români sunt adevărate.
Italienii care au stat cel puţin odată de vorbă cu unul dintre imigranţii români au însă o părere mult mai bună despre aceştia comparativ cu italienii care nu au stat niciodată de vorbă cu un român şi care şi-au format părerea exclusiv prin intermediul mass-media.
Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt primele nume de personalităţi din România cunoscute de italieni (24%), urmaţi de Adrian Mutu (6%), Ramona Bădescu (3%), Nadia Comăneci şi Cristian Chivu (2%), Gheorghe Hagi (1%) şi Eugene Ionesco (0,4%).
Un număr reprezentând 34% dintre intervievaţi consideră că în Italia ar trebui stopată venirea românilor, iar 36% apreciază că nu ar trebui făcut nimic în acest sens.
Agenţia Ansa a prezentat, luni, în ediţia electronică, un sondaj din care rezultă că circa 81% dintre italieni antipatizează etnia romă, iar 64% nu îi simpatizează pe români.
Romii au fost desemnaţi de 81 la sută dintre repondenţi drept cel mai puţin simpatizaţi, numai şase procente dintre italieni susţinând contrariul. Pe locul doi în acest top se clasează albanezii, cu un total de 74 de procente împotrivă şi 11 pentru.
Românii ocupă cea de-a treia poziţie, fiind antipatizaţi de circa 64 la sută dintre persoanele interogate, şi simpatizaţi de aproximativ 20 la sută dintre italieni.
În topul etniilor simpatizate se află filipinezii, cu 51 la sută, senegalezii, cu 46 de procente, şi evreii, cu 42 de procente.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO