„Având în vedere discuţiile purtate în această perioadă cu privire la episodul 2002, pentru o corectă informare a opiniei publice aş dori să clarific unele aspecte. Am deţinut două mandate de director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în perioadele 1997-2002 şi 2003-2009. În anul 2002, la Maternitatea din Oradea a existat o suspiciune de infecţie nosocomială pe care chiar direcţia de sănătate publică coordonată de mine la acea dată a depistat-o şi a raportat-o instituţiilor superioare. Deoarece pentru acest caz mai multe instituţii au demarate investigaţii amănunţite, pentru a nu exista suspiciuni am considerat că este corect să îmi prezint demisia din funcţie până la clarificarea tuturor aspectelor”, a precizat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, într-un comunicat de presă remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.
Ritli Ladislau a mai spus că atât anchetele derulate de minister, cât şi cele ale Parchetului şi Institutului de Medicină Legală au stabilit „lipsa de culpabilitate” a directorului Direcţiei de Sănătate Publică.
„De altfel, în anul 2003, în perioada aceleiaşi guvernări, conducerea Ministerului Sănătăţii mi-a reîncredinţat funcţia de director al DSP Bihor, pe care am deţinut-o până în anul 2009”, a adăugat ministrul Ritli Ladislau.
Deputatul independent Mircia Giurgiu i-a cerut, joi, noului ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, să facă public un răspuns care să lămurească incidentul din anul 2002, când a demisionat de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor în urma decesului unor bebeluşi la Maternitatea din Oradea. Mircia Giurgiu a declarat că va depune o interpelare la primul ministru pentru a afla ce s-a întâmplat exact în 2002.
Giurgiu a afirmat că ar dori să ştie dacă fiul noului ministru, care a fost şef de cabinet al ministrului Cseke Attila, va rămâne în funcţie.
Ministrul Ritli Ladislau a anunţat încă de joi dimineaţă că fiul său nu mai face parte din noua structură a Ministerului Sănătăţii, el fiind eliberat din funcţie odată cu demisia ministrului Cseke Attila.