Ivăşchescu: Proiectul Legii privind asistenţa socială va fi trimis în CES săptămâna viitoare
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a preluat peste 50 de amendamente la proiectul de Lege privind asistenţa socială, documentul urmând să fie trimis Consiliului Economic şi Social săptămâna viitoare, a declarat, joi, secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), care a participat la o dezbatere publică, a spus că din cele 103 amendamente primite pentru proiectul de Lege privind asistenţa socială, au fost preluate 51, documentul modificat fiind deja publicat pe site-ul ministerului.
Nicolae Ivăşchescu a menţionat că cele mai multe propuneri de modificare primite vizau externalizarea serviciilor.
Potrivit proiectului de act normativ, beneficiile de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială se acordă ocazional sau pe perioade determinate de timp şi pot cuprinde ajutoare sociale susţinute din bugetul de stat, acordate focalizat, pentru categoriile de populaţie aflate în risc de sărăcie, ajutoare sociale comunitare, susţinute din bugetele locale, ca măsuri individuale de suport pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporare, ajutoare de urgenţă acordate pentru situaţii datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, burse sociale şi ajutoare financiare pentru facilitarea accesului la educaţie şi ajutoare în natură alimentare şi materiale, precum şi programele de sprijin educaţional pentru copiii şi tinerii proveniţi din familii defavorizate, susţinute din bugetul de stat sau din bugetele locale.
Printre beneficii se numără şi ajutorul pentru refugiaţi, acordat din bugetul de stat persoanelor care au obţinut o formă de protecţie în România, facilităţile privind utilizarea mijloacelor de transport în comun, accesul la comunicare şi informare, precum şi alte facilitaţi prevăzute de lege.
Secretarul de stat a precizat că cele nouă tipuri de ajutoare sociale care se vor acorda prin MMFPS sunt: alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament, indemnizaţiile, stimulentele şi ajutoarele de creştere a copilului, indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, venitul minim de inserţie, ajutorul pentru persoane refugiate, indemnizaţia lunară de hrană HIV/SIDA, ajutorul de urgenţă şi facilităţi.
Nivelurile, respectiv cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială se stabilesc în raport de indicatorul social de referinţă prin aplicarea unui indice social de inserţie. Acesta reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului de asistenţă socială, cât şi în vederea stimulării persoanelor beneficiare, pentru a se încadra în muncă.
Nivelul beneficiilor de asistenţă socială cumulate de o persoană singură sau, după caz, de o familie nu poate depăşi un coeficient raportat la valoarea indicatorului social de referinţă.
Coeficientul se stabileşte în funcţie de tipul familiei şi al beneficiilor de asistenţă socială la care aceasta sau membrii acesteia şi, respectiv, persoana singură au dreptul, prin legea bugetară anuală.
Secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu a anunţat, luni, că ajutoarele sociale acordate prin MMFPS vor fi comprimate, astfel încât din 54 de astfel de prestaţii acordate în prezent să mai rămână doar nouă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO