Izolarea Patriarhului Ortodox al Moscovei Kirill şi întâlnirea ratată cu Papa
Duminică a condus sărbătorirea Paştelui Ortodox în Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.
Dar, între timp, nu a oferit niciun răspuns la apelurile pentru un „armistiu de Paşte” pentru realizarea păcii, repetate mai întâi de Papă şi apoi de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar şi de o serie de autorităţi creştine, ortodoxe şi de altă natură.
Iar întâlnirea cu Papa Francisc, care se pregătea de peste un an, a fost anulată. „Îmi pare rău că Vaticanul a trebuit să suspende o a doua întâlnire cu Patriarhul Kirill, pe care o plănuisem pentru iunie, la Ierusalim. Dar diplomaţia noastră a înţeles că o întâlnire, în acest moment, ar putea crea multă confuzie”.
Potrivit datelor Consiliului Mondial al Bisericilor, în Rusia sunt 113,5 milioane de credincioşi, iar în Belarus – 8,2 milioane. În Ucraina ar fi 30 de milioane, legate de patriarhia Moscovei, cu 10.377 de parohii, care l-au abandonat pe Kirill.
Până la invadarea Ucrainei, Vladimir Mihailovici avusese grijă să nu se expună prea mult în public.
Crescut într-o familie religioasă, s-a călugărit în 1969 şi a avut o carieră uluitoare încă din anii sovietici, studiile la Academia Teologică Leningrad-Sankt Petersburg, unde mai târziu a devenit rector, numirea ca episcop de Vyborg (1976), arhiepiscop de Smolensk (1984) şi Kaliningrad (1988) şi mitropolit (1991).