Izvoare minerale de la Slănic Moldova, redeschise după ani de litigii: sistemul de distribuire a apei are protecţie anti-îngheţ, nu afectează proprietăţile minerale naturale / Afecţiunile pentru care sunt indicate

Două izvoare minerale din staţiunea balneară Slănic Moldova, judeţul Bacău, închise din cauza litigiilor şi a problemelor administrative legate de terenul pe care se află, au fost redeschise pentru turişti şi societăţile balneare din zonă.

Urmărește
1493 afișări
Imaginea articolului Izvoare minerale de la Slănic Moldova, redeschise după ani de litigii: sistemul de distribuire a apei are protecţie anti-îngheţ, nu afectează proprietăţile minerale naturale / Afecţiunile pentru care sunt indicate

Două izvoare minerale de la Slănic Moldova, redeschise după ani de litigii: sistemul de distribuire a apei are protecţie anti-îngheţ, nu afectează proprietăţile minerale naturale / Afecţiunile pentru care sunt indicate

Primăria din oraşul-staţiune Slănic Moldova a amenajat două izvoare de ape minerale care curg liber, după ani de litigii cu firma care le deţinea, dar şi aşteptarea unor aprobări de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Acestea sunt Izvorul 1-bis şi Izvorul 10 şi se află lângă principalul complex de pe esplanada de pe malul râului Slănic.

”Am mai deschis două izvoare. Acestea au un sistem modern de distribuire a apei, cu protecţie anti-îngheţ şi care nu afectează proprietăţile minerale naturale. Este o amenajare provizorie, pentru ca apele să poată fi folosite liber de pacienţii care vin în staţiune, dar şi de turişti. În total avem de deschis cinci izvoare, avem deja licenţe de exploatare. Deocamdată, unul nu poate fi deschis din cauza temperaturilor scăzute. Nu este vorba despre exploatare propriu-zisă, industrială, ci pentru cetăţeni, să vină să poată bea un pahar cu apă”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, primarul staţiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu.

Izvorul 1-bis are apă slab sulfuroasă, borică, bicarbonatată, carbo-gazoasă, iodurată şi hipertonă, indicată pentru cura internă în afecţiuni gastrice, colecistită cronică, constipaţii, ulcer gastric şi duodenal, sechele după ficat operat (boala reziduală a tractului biliar), boli metabolice (diabet, guta) şi stări alergice.

Izvorul 10 are apă iodurată, sodică, clorurată, bicarbonatată şi hipertonă, pentru indicaţii terapeutice în cură internă. Apa are, însă, concentraţie foarte mare şi trebuie folosită cu mare prudenţă, după investigaţii atente, în gastrite cronice, hipoacide însoţite de constipaţie, în constipaţie obişnuită, boli de nutriţie şi metabolism, colecistite cronice şi hipotone.

Administraţia locală a staţiunii Slănic Moldova a preluat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) licenţa de dare în administrare de explorare la toate apele din staţiune. De-a lungul ultimilor ani, municipalitatea s-a luptat în instanţă cu firma aflată în insolvenţă care deţinea izvoarele. La mijlocul anilor '90, izvoarele au fost date în folosinţă de către Ministerul Turismului firmei Perla Moldovei SA, care apoi a intrat în insolvenţă, iar administraţia locală a preluat, rând pe rând, izvoarele, pentru folosul public.

Staţiunea este renumită pentru cele 20 de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice şi oligominerale.

Izvoarele au fost descoperite încă din anul 1801, iar, în 1852, s-au făcut primele teste chimice, 25 de ani mai târziu apărând primele instalaţii balneare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici