Jandarmeria vrea să înveţe de la FBI cum pot fi controlate mulţimile

Doi experţi ai FBI au venit la Bucureşti, la solicitarea Jandarmeriei române, pentru a-i învăţa pe jandarmi şi poliţişti să înţeleagă resorturile care provoacă violenţa mulţimilor şi să folosească o cale a dialogului într-un mediu multicultural.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Jandarmeria vrea să înveţe de la FBI cum pot fi controlate mulţimile

Jandarmeria vrea să înveţe de la FBI cum pot fi controlate mulţimile (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei, a declarat pentru MEDIAFAX că cererea pentru organizarea acestui seminar referitor la activitatea forţelor de ordine într-un mediu multicultural a fost făcută la începutul acestui an.

"Ne-au întrebat ce tematică am dori să abordăm şi am considerat că asta este o temă care ne permite să îmbunătăţim latura de dialog, de comunicare şi să înţelegem mai bine necesităţile comunităţilor cu care lucrăm. Cred că în momentul de faţă există o evoluţie în România în ceea ce priveşte aplicarea legii, trebuie să înţelegem mai bine necesitatea de a se respecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a precizat Vasilică.

Oficialul român a explicat că jandarmii şi poliţiştii au acordat în ultimul timp o atenţie specială zonei multiculturale.

"Vorbim de comunitatea romă, dar şi de cea maghiară sau de alte comunităţi de mai mică amploare care există la nivel naţional. Să încercăm să găsim nişte modalităţi să abordăm mai bine relaţiile cu ei", a spus prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei.

Întrebat dacă solicitarea privind organizarea seminarului are legătură şi cu protestele din ultimul timp, Ovidiu Vasilică a negat acest lucru, dar a recunoscut că Jandarmeria este preocupată şi de chestiunea adunărilor publice.

"Seminarul are o altă direcţie, nu se referă la proteste, la ceea ce se desfăşoară acum. Vorbim de o altă categorie, de alte elemente, de o altă componenţă, deci nu există o legătură directă între solicitare şi proteste", a precizat Vasilică, adăugând că jandarmii sunt interesaţi, pe de altă parte, de zona de dialog, pentru a înţelege "diversitatea şi maniera de abordare".

"Cooperăm cu poliţia pe zona activităţii zilnice, dar avem şi problema asta de adunări publice. Vorbim şi de mulţimi şi de a înţelege o serie de resorturi, care fac ca aceste mulţimi să devină violente şi să se manifeste violent (...) Lucrăm pe controlul mulţimilor", a mai spus Ovidiu Vasilică.

În opinia sa, forţele de ordine din România trebuie să îşi schimbe maniera de a lucra.

Andrew Bringuel, specialist FBI în ştiinţe comportamentale, a explicat pentru MEDIAFAX că, deşi între societatea americană şi cea românească există o serie de diferenţe, "în cele din urmă este vorba de oameni, de respectarea legii". "Activitatea poliţiei presupune identificarea unor probleme şi a indivizilor care încalcă legea. Mai întâi trebuie prevenită întâmplarea unor fapte violente, astfel că sunt multe similarităţi între SUA şi România", a spus Bringuel.

Specialistul FBI a subliniat că va asculta problemele participanţilor la seminar şi le va oferi acestora sugestii privind "analizarea şi rezolvarea" chestiunilor ridicate.

Seminarul, care are loc la Ambasada SUA, între 24-26 septembrie, se adresează unei audienţe formate din reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi mass-media. Cei doi experţi FBI vor aborda subiectul activităţii poliţiei în contextul diversităţii şi mediului multicultural (relaţiile interrasiale, activitatea poliţiei în comunităţile multietnice, comportamentul violent al mulţimilor, infracţiunile motivate de criterii etnice, promovarea diversităţii în inspectoratele de poliţie, drepturile omului, parteneriatele între societatea civilă şi agenţiile de aplicare a legii).

Seminarul se va concentra asupra dezvoltării relaţiei între agenţiile de aplicare a legii şi diversele comunităţi unde trebuie asigurat un echilibru între încredere socială, control social şi comunicare pentru a asigura legea şi ordinea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici