- Home
- Social
- TOKIO, (24.08.2023, 08:38)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia eliberează apă de la Fukushima în ocean, provocând critici din partea Chinei
Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, o măsură care a atras noi şi vehemente critici din partea Chinei, care consideră gestul „egoist şi iresponsabil”, potrivit Reuters.
Urmărește
123 afișări
Japonia eliberează apă de la Fukushima în ocean, provocând critici din partea Chinei
Aprobată în urmă cu doi ani de guvernul japonez şi luna trecută de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, evacuarea este un pas esenţial în procesul extrem de lung şi dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, care include îndepărtarea combustibilului topit.
Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a declarat că deversarea a început la ora locală 13:03 (04:03 GMT) şi că nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalaţiile din jur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Cu toate acestea, China - înainte de eliberarea apei - şi-a exprimat furia.
Prin intermediul unui purtător de cuvânt, administraţia chineză pentru securitate nucleară a calificat joi guvernul japonez drept „extrem de egoist şi iresponsabil în lansarea forţată a deversării ... punându-şi propriile interese egoiste mai presus de bunăstarea întregii omeniri”.
China a declarat că va lua, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranţa alimentară şi sănătatea publică şi va intensifica monitorizarea nivelului de radiaţii din apele sale în urma deversării.
La rândul său, Tokyo a criticat China pentru că a răspândit „afirmaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific”. Aceasta susţine că deversarea de apă este sigură, menţionând că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat de asemenea că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor şi a mediului este „neglijabil”.
Eliberarea apelor reziduale a neliniştit alte ţări din regiune, premierul Insulelor Cook, Mark Brown, afirmând că, deşi ştiinţa a susţinut decizia Japoniei, este posibil ca regiunea să nu fie de acord cu privire la această problemă „complexă”.
Grupurile de pescuit japoneze, afectate de ani de zile de daune din cauza temerilor legate de radiaţii după ce centrala a fost distrusă de un tsunami, s-au opus de mult timp planului. Ei se tem că acesta va duce la o pierdere de vânzări, inclusiv din cauza restricţiilor de export către pieţele majore.
Hong Kong şi Macao - ambele regiuni controlate de China - vor aplica începând de joi o interdicţie privind fructele de mare japoneze din regiuni care includ capitala Tokyo şi Fukushima.
Apa va fi eliberată iniţial în porţii mai mici şi cu verificări suplimentare. Prima deversare, în valoare totală de 7.800 de metri cubi - echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice de înot - va avea loc pe parcursul a aproximativ 17 zile.
Potrivit rezultatelor testelor Tepco publicate joi, apa respectivă conţine aproximativ până la 63 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita de 10.000 de becquereli pe litru pentru apa potabilă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.
Tepco se aşteaptă ca procesul de eliberare a apelor reziduale - în prezent, în total peste 1,3 milioane de tone metrice - să dureze aproximativ 30 de ani.
Grupuri civice au lansat proteste în Japonia şi Coreea de Sud, deşi guvernul sud-coreean a declarat că propria sa evaluare nu a constatat nicio problemă în ceea ce priveşte aspectele ştiinţifice şi tehnice ale eliberării.
Înaintea eliberării, câteva zeci de protestatari s-au adunat în faţa sediului central al Tepco din Tokyo cu pancarte pe care scria „Nu aruncaţi apă contaminată în mare!”. Mitingul s-a încheiat în aproximativ o oră.
Centrala Fukushima Daiichi a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv cu magnitudinea 9,0 a generat valuri tsunami puternice care au provocat topirea a trei dintre reactoarele sale.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe