- Home
- Social
- (04.04.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jocul de şah construieşte „rezerva cognitivă” şi face minuni pentru sănătate
Popularul joc, conform cercetărilor, ajută la reducerea riscului de demenţă.
Urmărește
1341 afișări
Jocul de şah face minuni pentru sănătate
Jocul de şah este la fel de vechi (se estimează că s-a născut în jurul secolului al VI-lea d.Hr., în India), pe cât este de popular.
Atingerea etajelor înalte necesită abilităţi, strategie şi concentrare extraordinare. Efortul mental necesar este considerabil, dar este răsplătit: potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association, jocul de şah poate ajuta la reducerea riscului de demenţă.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 10.000 de persoane din Australia cu o vârstă medie de 73 de ani, observată pe parcursul a 10 ani. Rezultatele sunt clare: persoanele care joacă mai des cărţi, jocuri de societate şi şah au cu 9% mai puţine şanse de a dezvolta forme de demenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Acest lucru se datorează aşa-numitei „rezerve cognitive”, adică rezistenţei creierului la afectarea creierului.
Dr. David Ludden, profesor de psihologie, explică pentru GQ: „A învăţa lucruri noi, a învăţa să cânţi la instrumente, a lua lecţii: toate aceste lucruri pot ajuta la construirea rezervei cognitive”.
Şahul este unul dintre elementele care se leagă cel mai mult de acest concept: a fi activ mental şi social ne poate face mai capabili să contracarăm declinul cognitiv.
Pe scurt, şahul pare jocul perfect pentru a ne antrena creierul şi a rămâne ascuţit cât mai mult timp posibil. Cu toate acestea, merită subliniat modul în care această teorie este pusă la îndoială de unii savanţi: nu există nicio îndoială că jocul de şah poate avea un rol pozitiv, dar în majoritatea cazurilor nu există dovezi clare ale acestei corelaţii.
David Canning, profesor la Universitatea Harvard, explică acest lucru:
„Nu cred că există suficiente dovezi pentru a forţa oamenii să se angajeze în activităţi similare, dacă nu fac deja parte din viaţa lor”.
Pe scurt, vor fi necesare noi cercetări pentru a confirma pe deplin ceea ce s-a observat asupra efectelor şahului, care rămâne totuşi o activitate stimulativă pentru creier.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe