Jocurile video se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice

Industria jocurilor video face paşi importanţi în direcţia conştientizării schimbărilor climatice, prin crearea unor titluri care pun accentul pe protecţia mediului.

65 afișări
Imaginea articolului Jocurile video se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice

Jocurile video se implică în lupta împotriva schimbărilor climatice

Designerul de jocuri Sam Alfred este perfect conştient de provocarea cu care se confruntă în încercarea de a construi un joc video care să aibă în centrul său schimbările climatice. Listele cu cele mai bine vândute jocuri sunt pline de titluri care promovează distrugerea şi violenţa mai degrabă decât angajamentul constructiv faţă de mediu, potrivit AFP.

Cu toate acestea, „Terra Nil", un joc de strategie conceput de Alfred şi lansat în luna martie a anului trecut, pune jucătorii în fruntea reconstrucţiei ecosistemelor - şi a atras de atunci 300 000 de jucători, potrivit editorului Devolver Digital.

„Nu mai ştiu câţi oameni au respins jocul sau şi-au bătut joc de el, din cauza naturii sale, pentru că este un joc care nu este despre împuşcarea oamenilor sau expansionism galopant", a declarat Alfred.

„Mediul a fost punctul central al jocului. Unicul unghi a fost încercarea de a arăta jucătorilor şi altor dezvoltatori de jocuri şi oamenilor că este posibil să construieşti un joc de strategie fără exploatarea mediului".

Fidel cuvântului său, sud-africanul în vârstă de 30 de ani le cere jucătorilor de Terra Nil să ajute la decontaminarea zonelor radioactive cu floarea-soarelui şi la salvarea Marii Bariere de Corali, printre alte sarcini legate de climă.

El nu este primul designer care include un mesaj de mediu în jocurile sale - şi nici nu este primul care este criticat pentru asta.

În 2017, „Cities: Skylines", un joc de construire a oraşelor, a introdus ramura sa "Green Cities", în care jucătorii îşi puteau crea metropola ideală ţinând cont de poluare şi de gestionarea mediului.

„Îmi amintesc că extensia Green Cities a fost ceva care a polarizat în mod surprinzător publicul", a declarat Mariina Hallikainen, director general al Colossal Order, studioul finlandez din spatele jocului.

„De fapt, a existat un feedback conform căruia acum stricăm jocul prin faptul că devenim politicieni".

Echipa din spatele jocului neagă că ar fi existat vreun mesaj politic deschis, subliniind că jucătorii puteau alege dacă să îşi facă oraşul verde sau nu.

Şi alte studiouri nu au fost descurajate să pună climatul în jocurile lor.

În 2019, celebrul joc "Civilization" a inclus schimbările climatice în cea de-a şasea ediţie.

Chiar şi Organizaţia Naţiunilor Unite s-a implicat, lansând jocul „Mission 1.5" care a ajuns la peste şase milioane de persoane.

Pentru a susţine această mişcare, s-au format mai multe iniţiative în industrie. „Playing for the Planet", o alianţă susţinută de ONU, organizează anual „Green Game Jam" din 2020. De asemenea, International Game Developers Association (IGDA) a creat o ramură dedicată climei în 2019, reunind aproape 1.500 de profesionişti din industrie, profesori universitari şi specialişti în ecologie.

Arnaud Fayolle, director artistic la Ubisoft şi promotor al acestei iniţiative, subliniază puterea creatorilor de jocuri de a educa trei miliarde de jucători din întreaga lume asupra problemelor complexe legate de climă, într-un mod distractiv şi captivant. Cu toate acestea, includerea temelor de mediu în jocuri nu este întotdeauna bine primită. Unii jucători critică aceste iniţiative, considerându-le prea politizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici