- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.05.2013, 15:25)
- Traian Terzian , Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DOSARUL "Valiza" - Becali: Am falsificat data pe actul privind cumpărarea unui teren. Am încercat să înlătur corupţia din fotbal. Decizia va fi dată în 4 iunie - DECLARAŢIILE de la Instanţa Supremă
Selecţionerul naţionalei României, Victor Piţurcă, şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, au venit, luni dimineaţă, la instanţa supremă, unde se judecă recursul în dosarul "Valiza", în care sunt acuzaţi, alături de Gigi Becali, de fapte de corupţie. Gigi Becali a fost dus în sală la Completul de cinci judecători. Gigi Becali a declarat că de când a intrat în lumea fotbalului a încercat să înlăture corupţia, reafirmând că nu poate spune premierii corupţiei, iar în sensul acesta a vorbit şi cu oficiali străini, care i-au spus că în alte state este permisă premierea în regulamente.
Urmărește
17445 afișări
Gigi Becali (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
UPDATE: Decizia în dosarul "Valiza" va fi dată în 4 iunie
Decizia definitivă în recursul din dosarul "Valiza" va fi dată de instanţa supremă în 4 iunie, după ce, la termenul de luni, procurorul anticorupţie a arătat că, în cazul lui Gigi Becali, o eventuală pedeapsă care să permită suspendarea ei ar fi un "nonsens juridic".
UPDATE: Becali: Am falsificat data pe actul privind cumpărarea unui teren, l-am pus pe Piţurcă să semneze
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Gigi Becali a declarat luni, la instanţa supremă, că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzare-cumpărare unui teren în Cluj, iar pe Victor Piţurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai ştie dacă i-a spus ce este acel act.
UPDATE: Becali: Am încercat să înlătur corupţia din fotbal; nu pot spune premierii corupţie
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a început în jurul orei 12.45 judecarea recursului procurorilor anticorupţie în dosarul "Valiza", formulat după ce un alt complet de la instanţa supremă a dispus achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino.
La începutul şedinţei de judecată, preşedintele completului, judecătoarea Livia Stanciu, a dispus ca lui Gigi Becali să îi fie scoase cătuşele.
Gigi Becali şi-a menţinut decizia de a da declaraţii la acest termen din dosarul "Valiza". La începutul declaraţiei date în faţa Completului de cinci judecători de la instanţa supremă, Gigi Becali a spus că îşi menţine declaraţiile anterioare şi vrea să facă precizări la acestea. Becali a ţinut să menţioneze că nu a spus niciodată minciuni, deci ceea ce va spune în faţa instanţei "corespunde adevărului".
De ce a vrut Becali să plece din ţară
Finanţatorul FC Steaua a spus că mai întâi vrea să facă precizări legat de plecarea lui din ţară înainte de pronunţarea sentinţei în dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, arătând că voia să meargă să se roage sau să meargă cu familia două-trei zile înainte de condamnare.
"Vreau să fac nişte precizări legat de ce s-a întâmplat până acum în situaţiile anterioare referitoare la plecarea mea din ţară. Plecarea mea din ţară era datorită faptului că voiam să mă rog. Sau să merg cu familia două-trei zile înainte de condamnare. De aceea am şi stat în Parlament, să vorbesc cu organele, să nu-mi traumatizez familia", a spus Becali.
Becali, către judecători: Nu vă port nicio pică, vreau să mă lăsaţi să vorbesc
Gigi Becali a povestit apoi cum a intrat el în fotbal, dar şi despre meciul cu Gloria Bistriţa, după care a fost acuzat de dare de mită. Finanţatorul FC Steaua le-a spus judecătorilor din complet că nu le poartă pică şi le cere doar să îl lase să vorbească.
"Vă dau cuvântul meu de onoare, nu vă port nicio pică, vreau să mă lăsaţi să vorbesc. Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal şi 10.000 pentru victorie. În ce condiţii? În 2000, când am intrat în fotbal, am zis: «De azi înainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri. În 2003, am devenit oficial cu acte - în 2000 eram doar finanţator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua. În 2006 mai erau patru etape. Rapidul parcă era înainte. Dau un telefon şi îi spun lui Horoba: «Nea Ioane, jucaţi cu Rapidul, vreau să dau şi eu o primă la jucători. El vorbeşte cu nea Jean. Nea Jean era blătuitorul blătuitorilor. La vremea aia patronii erau stăpâni şi jucătorii semi-sclavi. Am urmărit autocarul şi când erau la masă am mers la ei. Nu am umblat cu sacoşa cu bani, am fost şi am vorbit cu ei. Eu din fugă le-am spus că pentru egal dau 5.000 şi pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat după discuţia cu Horoba, pentru că mi s-a părut ciudat să refuze oferta. Aranjmentele erau făcute cu Jean Pădureanu, în opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucătorilor echipei. Oricum n-a putut să facă blaturi până la capăt, că următorul meci a fost cu Farul şi l-a pierdut", a mai declarat Becali.
El a precizat că în acea perioadă nu era nicio restricţie de regulament, iar preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a spus că "ne facem de râs", astfel că au fost introduse restricţii, după care iar au dispărut, la indicaţiile UEFA.
"Am premiat la ultimele meciuri, niciodată la început. Interesul meu să premiez Bistriţa era acela de a face tot ce pot ca să eradichez corupţia din fotbal, iar Steaua, dacă era, să fie pe merit. Eu vă spun tot ce vreţi să auziţi, mă condamnaţi cu tot ce spun, dar nu pot spune premierii corupţie. Am fost audiat atunci la Parchet", a mai spus Becali.
El a mai arătat că a vorbit atunci cu oficiali străini, cu "Rummenigge şi Breitner", şi au spus că premierea nu este mită.
"Discuţiile au avut loc undeva în 2008, cu o zi înainte de meciul cu Bayern Munchen. Au spus că în alte state europene este permis în regulamentele federaţiilor ca în ultimele trei etape să se poată efectua premieri ale jucătorilor de fotbal din echipele participante. Nu am intrat în detalii cu ei. Am primit acasă de la Direcţia Naţională Anticorupţie NUP în care se spunea că jucătorul nu are prin contract scris că trebuie să câştige un meci de fotbal", a mai spus Becali.
Finanţatorul FC Steaua le-a mai spus judecătorilor că el a "curăţat fotbalul" de când a intrat.
"Atunci era chestiunea de trufie, nu se câştigau tare mulţi bani la acea vreme, în 2006. Nu ştiu precis dacă în 2006 echipa ce devenea campioana României se califica în UEFA, dar cred că atunci primele trei echipe ce se calificau în campionatul naţional de fotbal puteau participa în Champions League. Nu mai ştiu dacă erau atunci anumite condiţionări. Poţi să fii acţionar la o mie de cluburi, dar majoritar doar la unu. Atunci nu eram nici la Steaua, nici la Buzău", a arătat Becali.
Finanţatorul FC Steaua a mai spus că, înaintea meciului dintre CFR şi U Cluj, a vorbit cu Toni Doboş, care i-a spus că dacă nu le dă jucătorilor primă, el nu poate să-i controleze, pentru că "ăia vând oricum meciul".
"Au fost evenimente şi scandaluri nefericite atunci, nu mai reţin exact cum, cu cine. Am oferit 1,7 milioane de euro numai jucătorilor U Cluj, pentru a înlătura aceeaşi suspiciune ce am avut-o de a nu se face aranjamente între U şi CFR Cluj, echipe între care urma a avea loc un meci de fotbal. Prin acest demers am încercat iar să fiu cel care încearcă fenomenul înlăturării corupţiei din fotbal. De ce nu apare convorbirea când vorbesc eu cu Toni Doboş?", a adăugat Becali.
Citeşte şi:
DOSARUL VALIZA - Becali: Am falsificat data pe actul privind cumpărarea unui teren, l-am pus pe Piţurcă să semneze
El a mai spus că oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el să spună, aceştia neavând nicio vină.
"Este vina mea, eu am presimţit ceva şi le-am spus să spună că banii sunt ai lui Gigi Becali şi că sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovaţi pentru ce le-am ordonat eu să facă. Declaraţia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru că aşa i-am spus eu. Teia ştia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treabă. El trebuia doar să se ducă să dea banii: «Dacă pierd, nu le dai nimic, dacă se câştigă, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat", a mai declarat finanţatorul FC Steaua în faţa instanţei.
Becali a mai spus că în urma acelui meci şi a rezultatelor finale, Steaua a ajuns pe locul doi.
"Deşi DNA susţine că dacă Steaua obţinea titlul de campioană naţională a României ar fi încasat aproximativ zece milioane de euro, infirm acuzaţia, arătând că obţinând titlul doi în campionatul naţional de fotbal, Steaua a obţinut în plus peste suma arătată de procurori aproximativ două milioane de euro. Deci am avut câştiguri mai mari de pe locul doi decât de pe locul întâi", a precizat Becali.
El a mai arătat că în 2006, pentru că Gloria Bistriţa nu a acceptat promisiunea de premiere făcută jucătorilor echipei, a decis să se ducă personal să discute cu jucătorii, iar în 2008, U Cluj a acceptat promisiunea şi l-a trimis pe Teia Sponte, precizând că a vorbit cu Doboş, Boca şi Gigel Coman.
UPDATE: Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost adus în jurul orei 11.30 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării.
Becali a fost ţinut în dubă, în curtea instanţei supreme, aproximativ o oră, până când instanţa a început judecarea dosarului "Valiza".
"Chiar de mă voi duce în ghearele morţii, Domnul e cu mine", a spus Gigi Becali la intrarea în sala de judecată, ridicând mâinile încătuşate deasupra capului.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă continuă luni discuţiile în dosarul "Valiza", aflat în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino.
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi adus şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, care se află în penitenciar după ce a fost condamnat definitiv, în urmă cu o săptămână, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.
La sediul ICCJ a ajuns şi managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, dar acest nu are nicio calitate în dosarul "Valiza".
Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat, la intrarea în sediul instanţei supreme, că se aşteaptă ca instanţa să respingă recursul procurorilor în dosarul "Valiza".
Întrebat dacă este posibil ca instanţa să dispună o condamnare la închisoare cu executare, avocatul a spus că dacă au fost două răsturnări de situaţii în celelalte dosare, nu înseamnă că trebuie să existe şi a treia. Ela precizat că în dosarul "Valiza", Becali nu are cum să primească o condamnare la închisoare cu executare, întrucât s-au aplicat circumstanţe atenuante în celelalte dosare şi s-a coborât sub minumum special de pedeapsă.
Reprezentanţii instanţei supreme au declarat pentru MEDIAFAX că pentru termenul din 27 mai Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, de către un complet de la ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Gigi Becali ar urma să dea declaraţii în faţa instanţei, aşa cum le-a spus acesta judecătorilor la termenul din 22 aprilie. Becali spunea atunci, la ieşirea din sala de judecată, că ar fi vrut să le prezinte judecătorilor tabloul ultimilor 12-13 ani din fotbalul românesc şi totodată să le solicite, la final, ridicarea sechestrului instituit pe cei 1,7 milioane de euro.
Totodată, Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă vor anunţa instanţa dacă mai vor să dea declaraţii în recurs.
Dosarul "Valiza" se află în faza de recurs după ce procurorii anticorupţie au atacat decizia de achitare a inculpaţilor.
Judecarea recursului a avut un primit termen în 25 martie, când completul format din preşedintele ICCJ Livia Stanciu, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma au decis amânarea cauzei pentru 22 aprilie, după ce Gigi Becali, Alina Florentina Ciul şi Teia Sponte au cerut instanţei acordarea unui termen pentru pregătirea apărării şi angajarea de avocaţi. Totodată, Becali a solicitat atunci instanţei să ia act de faptul că nu mai doreşte să dea nicio declaraţie în acest dosar.
La termenul din 22 aprilie, instanţa a constatat că alţi doi inculpaţi din dosar, respectiv Radu Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă, nu sunt prezenţi în sala de judecată şi nici nu există menţiunea clară dacă vor sau nu să dea declaraţii. Astfel, instanţa a amânat din nou judecarea cauzei, pentru 27 mai, şi le-a precizat avocaţilor celor doi să-i întrebe sau să obţină declaraţii date de aceştia la notar privind opţiunea de a oferi sau nu mărturii în instanţă. De asemenea, judecătorii au amânat audierea lui Becali.
Un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în dosarul "Valiza", apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.
Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceştia trebuie condamnaţi la închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanţei supreme.
În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul "Valiza" de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Victor Piţurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino au fost acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe